Nieuws - Koersen stijgen: Grayscale behaalt overwinning tegen SEC

Door Ted Maas

Koersen stijgen: Grayscale behaalt overwinning tegen SEC

Bitcoin (BTC)
Investeren
Bitcoin koers stijgt: Grayscale behaalt overwinning tegen SEC

Crypto-activabeheerder Grayscale heeft een belangrijke overwinning behaald tegen de Amerikaanse effectentoezichthouder SEC. De aanvraag voor goedkeuring van een Bitcoin ETF is ten onrechte afgewezen, zo heeft een Amerikaans hof van beroep bepaald.

De koersen sprongen omhoog. Het hof in Washington oordeelde dat de Securities and Exchange Commission (SEC) ten onrechte een aanvraag heeft afgewezen van crypto-activabeheerder Grayscale Investments. Grayscale wil al een tijdje goedkeuring krijgen voor een exchange-traded fund dat de prijs van Bitcoin volgt. De rechtbank stelde dat de beslissing van de SEC moet worden ingetrokken. Dit betekent dat de SEC de aanvraag van Grayscale voor een Bitcoin exchange-traded fund opnieuw moet bekijken en beoordelen. De SEC kan nog steeds in beroep gaan tegen deze beslissing of de aanvraag van Grayscale opnieuw afwijzen met een sterker argument, waardoor de goedkeuring van een Bitcoin ETF onzeker blijft.

Rechter Neomi Rao zei: "De afwijzing van Grayscale was willekeurig en onvoorspelbaar omdat de Commissie er niet in slaagde haar ongelijke behandeling van vergelijkbare producten uit te leggen."

Ze zegt ook dat Grayscale overtuigend bewijs heeft geleverd dat aantoont dat haar product gelijkenissen vertoont met de door de SEC goedgekeurde Bitcoin futures ETF's. De onderliggende activa van beide productcategorieën zijn nauw gecorreleerd en de overeenkomsten met de Chicago Mercantile Exchange zijn "identiek".

Voor de crypto-industrie is deze beslissing een zeer belangrijke overwinning en het versterkt de kansen voor alle andere Bitcoin ETF aanvragen voor goedkeuring.

Dit is echter de tweede grote nederlaag voor de SEC in haar strijd tegen de cryptoruimte in korte tijd: iets meer dan een maand geleden verloor ze tegen Ripple. Het valt nog te bezien of de autoriteit ook in beroep zal gaan in de Grayscale-zaak.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven