Nieuws - Solana in gevaar? FTX wallets verplaatsen SOL holdings

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Solana in gevaar? FTX wallets verplaatsen SOL holdings

Solana (SOL)
FTX
Solana in gevaar? FTX wallets verplaatsen SOL holdings

Als de enorme SOL-holdings van de ingestorte cryptobeurs FTX de markt bereiken, lijkt een sell-off onvermijdelijk.

Het lijkt wel een verbroken relatie die nog steeds niet voorbij is: Solana en de omgevallen cryptobeurs FTX. Zelfs na de spectaculaire split van iets meer dan een jaar geleden heeft het voormalige bedrijf Sam Bankman-Frieds blijkbaar nog steeds veel invloed op de (ooit) "snelste blockchain ter wereld". Want zoals maanden geleden onthuld door de Solana Foundation, hebben FTX en het eveneens omgevallen zusterbedrijf Alameda Research enorme voorraden van de cryptocurrency in handen. Naar verluidt zo'n 60 miljoen SOL tokens ter waarde van 1,1 miljard Amerikaanse dollar.

Verschillende on-chain gegevens laten nu zien dat delen van deze en andere altcoin holdings van FTX in beweging zijn. Dit is mogelijk een teken van de op handen zijnde liquidatie van de activa door de curatoren van de cryptobeurs. In januari kregen ze hiervoor al toestemming van de rechtbank. Hun doel: beveiligde crypto's ter waarde van in totaal vijf miljard Amerikaanse dollar verkopen om klanten van de beurs die verliezen hebben geleden te compenseren. De dag die veel Solana-beleggers slapeloze nachten kan bezorgen, lijkt steeds dichterbij te komen.

FTX: de explosieve Solana whale

FTX's immense SOL holdings: een zwaard van Damocles dat dezelfde betekenis heeft voor Solana als de BTC holdings van de ingestorte Mt. Gox exchange voor Bitcoin. Als ze in hun geheel worden geliquideerd, zal de prijs van SOL zeer waarschijnlijk instorten. Veel waarnemers voorspelden daarom een snelle dood voor Solana in de nasleep van de FTX crash. Elke hoop op een comeback hangt onvermijdelijk af van de uitkomst van de FTX rechtszaak en de afhandeling van deze holdings.

De cryptogemeenschap speculeert ondertussen over hoeveel coins de liquidateurs van het bedrijf zelfs maar zouden kunnen verkopen. Het merendeel van de holdings zit "achter slot en grendel", volgens X (voorheen Twitter) en Solana Compass. Pas tussen 2025 en 2027 zouden ze liquide worden. Volgens de gegevens van de on-chain bedragen de SOL's die onlangs in gang zijn gezet slechts zeven miljoen eenheden, het equivalent van 134 miljoen Amerikaanse dollar. Hoewel dit voorlopig veel draaglijker zou zijn voor de markt, zou het nog steeds een groot deel van het huidige dagelijkse handelsvolume zijn. Het negatieve nieuws lijkt al effect te hebben. In de afgelopen dagen gleed SOL onder het belangrijke prijsniveau van $20 dollar.

Solana oprichter met idee voor een win-win

Solana oprichter Anatoly Yakovenko is blijkbaar ook onduidelijk over de liquide SOL holdings van zijn voormalige investeerders en verwijst naar de on-chain gegevens. Maar hij hoopt op een "minder slechte uitkomst voor iedereen" dan het simpelweg verkopen van de tokens op de markt. Zijn "wens" zou dan ook zijn om "de SOL direct te distribueren naar alle FTX klanten". Zij zouden dan hun "eigen beslissingen" kunnen nemen. Een directe distributie naar "vijf miljoen gebruikers" zou ook op lange termijn potentieel hebben voor het netwerk. Een "win-win", volgens Yakovenko.

Of FTX-klanten überhaupt met crypto's te maken zullen willen hebben, blijft echter de vraag. Er zijn waarschijnlijk genoeg benadeelde partijen die na een jaar "gewoon hun geld terug willen", zoals sommige gebruikers reageerden. Dus als het niet het nieuwe management is dat de tokens verkoopt, dan zijn het waarschijnlijk de klanten zelf. Het resultaat zou hetzelfde blijven. Om zo snel mogelijk van de FTX vloek af te komen, zou de Solana Foundation in plaats daarvan een token buyback kunnen overwegen. Op een vergelijkbare manier heeft het handelsplatform Robinhood zich onlangs bevrijd van het imperium van Sam Bankman-Fried.

Volgens de in het begin genoemde cijfers bezit FTX samen met Alameda Research echter ongeveer één op de tien SOL tokens. Beiden zijn ook actieve stakers en wachten naar verluidt nog steeds op de vrijgave van grote SOL-holdings uit hun seed-investering. Een terugkoop zou dus meer dan duur zijn - misschien wel onmogelijk. De FTX-saga zal het ecosysteem van Solana dus waarschijnlijk nog wat langer vergezellen, als een chronische ziekte die nu zijn laatste fase lijkt in te gaan. Het is heel goed denkbaar dat ze nu liever een korte maar pijnlijke beenbreuk zouden hebben. Hoe groot de schade ook is, als Solana eenmaal gezuiverd is van FTX en Alameda, zou een echt nieuw begin eindelijk in zicht zijn.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven