Nieuws - Chaos, woede en hoop: zo worstelt Solana met de FTX crash

Door Ted Maas

Chaos, woede en hoop: zo worstelt Solana met de FTX crash

Solana (SOL)
FTX
Ontwikkelingen
FTX Solana SBF Crash

Solana was een belangrijk onderdeel van het FTX imperium, maar de FTX crash zorgde voor een zware fase voor het team van Solana. Echter, na regen komt zonneschijn. Solana lijkt sterker uit de storm te komen. 

Sam Bankman-Fried en Solana – voorheen het dreamteam van de crypto-industrie. Twee ambitieuze nieuwkomers die samen de cryptomarkt veroveren. Sam Bankman-Fried - afgekort SBF - bouwt met zijn hedgefonds Alameida Research in slechts drie jaar FTX uit tot de op één na grootste cryptobeurs ter wereld. Solana schiet in 2020 in no time de top 10 van blockchains binnen, met behulp van zijn miljarden. Zijn hedgefonds bezit bijna dertien procent van de tokens, promoot veel projecten, FTX zet de tokens op de beurs en regelt vele sponsordeals. "FTX en Alameda waren als trainingswielen voor Solana," legt Maximilian Schneider van Mango Markets uit, een populair blockchain DeFi platform.

The sky is the limit voor dit trio. Tot de crash van 6 november 2022. Vervalste balansen, liquiditeitsknelpunten, insolventie - een mogelijk fraudeschandaal. Alles wordt openbaar gemaakt. Het FTX imperium, gekoppeld aan 135 andere bedrijven, stort in als een kaartenhuis. De crash zorgt voor een enorme klap bij Solana.

Een harde klap voor Solana

"Het is alsof je midden in een computerspel overschakelt naar de hoogste moeilijkheidsgraad," legt Schneider uit. Hij is verantwoordelijk voor een van de drie Solana projecten en gaat het gesprek aan over de gevolgen van de crash. Ongeveer 25 procent van de teams wordt rechtstreeks getroffen, volgens een onderzoek van Messari. Maar voor sommige projecten zijn miljoenen Amerikaanse dollars aan financiering verloren gegaan. Ze kregen hun financiering van Alameda of hielden een deel van hun reserves op FTX. Sommigen projecten sterven, of migreren naar andere blockchains. "We kunnen niet verdoezelen wat er gebeurd is," verklaart Mark Hull van Solana lending protocol Hubble. "We hebben geen zelfvertrouwen meer. Het kapitaal is weggevloeid, uit het ecosysteem en uit alle protocollen."

Moeilijke weken breken aan voor zijn leenplatform na de crash. "We moesten meteen in actie komen." FTT en sommige andere munten worden in één klap vrijwel waardeloos, net als de op Solana gebaseerde Ethereum- en Bitcoin-derivaten die FTX uitgeeft. De prijzen op het platform komen niet meer overeen met de werkelijkheid. Dat betekent dat er ook zekerheden ontbreken. Tegelijkertijd worden posities geliquideerd. Een gevaarlijke situatie. "Het was chaotisch. We moesten een paar weken stoppen met leningen om alles op te ruimen." Ondanks dit alles heeft het platform het overleeft.

Het meeste spaargeld is weg

Voor Serum, Sam Bankman-Fried's Prestige project, door hem persoonlijk opgericht in 2020, is het nog erger. Het team werkt op de Bahama's in het kantorencomplex van FTX. Hun doel: de snelste en meest beginnersvriendelijke gedecentraliseerde beurs bouwen. Op het hoogtepunt bereikt het project een marktkapitalisatie van één miljard US dollar.

"De mensen werden allemaal ontslagen," zegt Maximilian Schneider, die het team goed kende. "De meesten van hen waren pas afgestudeerden. Dit was hun eerste klus. Ze komen van overal naar dit eiland en geven alles, alsof ze een marathon lopen. Twaalf uur per dag werken, zelfs op zaterdag. Ze gingen niet eens zelf winkelen. Er was een Google Doc waar ze invulden wat ze wilden eten." Er is genoeg geld, is het heersende basisgevoel.

En dan is het allemaal voorbij, het meeste van hun spaargeld weg. Want meer dan 59 procent van hun salaris wordt uitbetaald in FTX aandelen. In het weekend moeten ze de Bahamas verlaten. "Ze schreven me dat ze niet eens weten of ze vrijgelaten worden. Ze zijn echt extreem down. Sommigen studeren weer, anderen zijn voorlopig terug bij hun familie."

Hippies en geldmakers

De schok van hoe verkeerd FTX en Alameda het hadden, zit diep bij sommige ontwikkelaars van Solana. "Ik was een enorme fanboy," vertelt Mark Hull. "Ik heb FTX aanbevolen aan al mijn niet-zo-ervaren vrienden."

Maximilian Schneider ging zelfs persoonlijk naar de kantoren van FTX op de Bahama's. "Mijn indruk was: dit zijn jonge mensen die hard werken. Een soort college. FTX waren meer de hippies en Alameda de geldmakers. Maar ze leken goede vrienden. Ze hadden samen flats gedeeld of woonden in dezelfde flats." Een inside job? Hij kon het zich nooit voorstellen. "En zelfs als daar iets is gestolen, was mijn indruk: ze maken het goed."

Dat FTX een fraudezaak was, zoals de Amerikaanse autoriteiten beweren, sluit hij niet uit. "Maar ik wil het niet hardop tegen ze zeggen." Mark Hull ziet het anders: "Je kunt niet zomaar spreken van incompetentie op die schaal. Het was fraude. Ik hoop dat de slachtoffers schadeloos worden gesteld."

De technische gegevens van Solana zijn positief

Aan het einde van de FTX ramp, is er zonneschijn voor Solana - de storm is doorstaan. "Ik denk dat Solana in een betere positie zal terugkeren dan voorheen," aldus Peter Grosskopf. "Centrale afhankelijkheden zullen worden ontbonden." De technische gegevens zijn positief. Solana haalt Ethereum met grote stappen in op het gebied van NFT’s. De blockchain is snel en ondanks de massale stresstest was er geen netwerkstoring.

"De technologie is goed," beaamt Maximilian Schneider. "Maar de manier waarop we werken zal sterk veranderen." Zonder het geld van FTX en Alameda, zegt hij, moet je duurzamer denken en moeten teams zichzelf kunnen onderscheiden. Uiteindelijk, zegt hij, is dit alleen maar positief: "Het koren scheidt zich van het kaf."

De Solana gemeenschap kijkt vooruit

Mark Hull vindt dit ook: "De vraag is nu: wie zijn de betrokken ontwikkelaars en de geloofwaardige teams? Zij zullen moeten bewijzen dat Solana ook zonder FTX kan gedijen." Zijn bedrijf richt zich nu bijvoorbeeld op het aantrekkelijk maken van DeFi voor institutionele beleggers. "We willen af van het idee dat deze protocollen gerund worden door anonieme mensen met apenplaatjes."

Maximilian Schneider heeft samen met enkele ontwikkelaars het mislukte FTX Baby Serum nieuw leven ingeblazen. Nu is het een gemeenschapsproject. Iedereen werkt er pro bono aan. "Het is hetzelfde programma. Mensen kunnen het weer gebruiken," zegt hij. In moeilijke tijden groeit de Solana gemeenschap samen en richt zich op wat belangrijk is. Of in de woorden van Peter Grosskopf: "Nu bouwen we gewoon."

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven