Nieuws - FTX - Sam Bankman-Fried’s luxe penthouse stond te koop.

Door Ted Maas

FTX - Sam Bankman-Fried’s luxe penthouse stond te koop.

FTX Villa bahamas

Nadat zijn cryptobeurs FTX failliet ging, stond het luxe penthouse van Sam Bankman Fried op de Bahama’s een tijdje te koop. De kosten voor de villa? Een slordige 40 miljoen. De vastgoedmakelaars Seaside Bahamas zette het bijna 1.200 vierkante meter op hun website, maar is inmiddels offline gehaald.

Het negatieve nieuws rondom FTX stapelt zich op. Tussen de acht en tien miljard dollar aan fondsen van cliënten zouden zijn verduisterd door FTX onder leiding van Bankman-Fried en werknemers van de handelsonderneming Alameda Research. Een van Bankman Fried’s aankopen? Zijn extravagante penthouse.

Valse bescheidenheid

Hoe bescheiden Bankman-Fried zich de afgelopen maanden ook heeft opgesteld, het luxe pand laat een ander beeld zien. Achteraf gezien een voorbode van zijn nalatigheid op het gebied van risicomanagement. Want naar verluidt heeft de cryptobeurs FTX vorig jaar 74 miljoen dollar uitgegeven aan onroerend goed op de Bahama's. FTX gebruikte het meeste geld om Albany Bahamas te kopen, een luxe appartementencomplex in New Providence.

Hier leefden enkele FTX-medewerkers op de "gemeenschappelijke manier van werken" manier, die in het beleid van het bedrijf is vastgelegd. Collega's en naaste medewerkers van het bedrijf woonden en werkten in de luxueuze flats. Werknemers van de handelsfirma Alameda Research zouden hier ook gewoond hebben.

Wat gebeurt er met de FTX eigendommen?

Of het penthouse werkelijk Bankman-Fried's eigen flat is of eigendom van FTX blijft onduidelijk. In een video van YouTuber Nas Daily (ondertussen verwijderd) wordt Bankman-Fried geïnterviewd in een woning die sterk lijkt op het penthouse in de advertentie.

Het pand staat te koop omdat Bankman-Fried ongeveer 94 procent van zijn vermogen verloor tijdens de ineenstorting van FTX. Indien het onroerend goed door FTX zelf is gekocht, blijft het de vraag hoe het in de loop van de insolventieprocedure zal worden behandeld.

Schuldeisers van de onderneming zouden in het kader van de bedrijfsliquidatie aanspraak kunnen maken op diverse activa, waaronder eventuele onroerende goederen. De Bahama's Financial Supervisory Authority had vorige week de activa van het bedrijf bevroren en een curator aangesteld om de liquidatie af te handelen. Het is dus denkbaar dat de curator het pand verkoopt, in het kader van de gehele procedure. Dit gebeurde al eerder met eigendommen van Three Arrows Capital, een ander ingestort crypto hedgefonds.

Kortom, er lijkt niet veel over van Sam Bankman-Fried's vroegere altruïsme. Hij wilde zijn rijkdom schenken aan goede doelen en mensen in nood.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven