Nieuws - FTX klaagt Sam Bankman-Fried aan voor miljarden terugbetaling

Door Ted Maas

FTX klaagt Sam Bankman-Fried aan voor miljarden terugbetaling

Scams, criminaliteit en fraude
FTX
FTX klaagt Sam Bankman-Fried aan voor miljarden terugbetaling

Nieuwe wendingen in de FTX-zaak: nu klaagt de insolvente cryptobeurs zelf de ex-hoofddirecteur Sam Bankman-Fried aan - voor een miljard US dollar.

Gisteren, donderdag 20 juli, heeft de insolvente cryptobeurs FTX bij een rechtbank in Delaware een rechtszaak aangespannen tegen zijn voormalige baas en oprichter Sam Bankman-Fried (SBF) en andere personen die tot het management behoorden, dit meldt Reuters.

De vorderingen van FTX Trading bedragen in totaal meer dan een miljard Amerikaanse dollar, die Bankman-Fried zou hebben verduisterd samen met Caroline Ellison, het hoofd van zijn hedgefonds Alameda Research, voormalig hoofd technologie Zixiao "Gary" Wang en Nishad Singh, de CTO. De beschuldigden zouden het verduisterde geld hebben gebruikt voor luxe huisvesting, politieke donaties en privé-investeringen van februari 2020 tot november 2022, en noemen het "een van de grootste financiële fraudes aller tijden". Een woordvoerder van Bankman-Fried weigerde commentaar te geven aan Reuters, terwijl de andere verdachten niet reageerden op verzoeken om commentaar te geven, aldus de rapporten.

Sinds FTX het Chapter 11 faillissement heeft aangevraagd, wordt het bedrijf geleid door voormalig Enron faillissementscurator John Ray. Terwijl Bankman-Fried herhaaldelijk zegt dat hij onschuldig is, hebben de verdachten Ellison, Wang en Singh schuld bekend en werken ze samen met de aanklagers. In de nu ingediende aanklacht staat dat er voor meer dan US$725 miljoen aan aandelen is overgedragen via FTX en Bankman-Fried's gecontroleerde bedrijf West Realm Shires zonder dat daar enige tegenprestatie tegenover stond.

Nog eens US $ 546 miljoen zou zijn verduisterd door Bankman-Fried en Wang om Robinhood aandelen te kopen. Ellison verduisterde ondertussen bijna 29 miljoen US dollar om zichzelf bonussen te betalen. Een "donatie" van 10 miljoen US dollar die Bankman-Fried van zijn vader kreeg om zijn strafrechtelijke verdediging te financieren maakt ook deel uit van de aanklacht.

Alle bovengenoemde overdrachten werden gedaan toen FTX en haar dochterondernemingen al insolvent waren, aldus FTX-Trading.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven