Nieuws - FTX compenseert schuldeisers met meer dan $800 miljoen

Door Luc Vesters

FTX compenseert schuldeisers met meer dan $800 miljoen

FTX compenseert schuldeisers met meer dan $800 miljoen

Schuldeisers van de insolvente crypto exchange FTX kunnen hopen op verdere compensatie. Een faillissementsrechtbank heeft FTX Trading Ltd. bevolen om de verkoop van aandelen in de Grayscale Bitcoin Trust goed te keuren. In oktober was de waarde van de Trust $ 744 miljoen, volgens rechtbankdocumenten. De huidige waarde is $ 873 miljoen. De verkoop zou in meerdere delen moeten plaatsvinden om de markt niet te beïnvloeden.

"De debiteuren verhandelen en verkopen de activa van de Trust uitsluitend via een beleggingsadviseur op grond van en in overeenstemming met een door de rechtbank goedgekeurde overeenkomst voor beleggingsdiensten," aldus het rechtbankdocument. De verkoop vindt daarom plaats "over-the-counter (OTC) of op beurzen".

FTX vroeg vorig jaar faillissement aan nadat de crypto exchange niet in staat was om uitstaande schulden te vereffenen. Voormalig baas Sam Bankman-Fried is nu schuldig bevonden aan verschillende aanklachten. De straf wordt naar verwachting volgend jaar bekendgemaakt. Het totale bedrag aan verduisterde fondsen zou rond de $8,7 miljard liggen. Faillissementsbeheerders hebben al zeven miljard Amerikaanse dollar geïnd, waarvan 3,4 miljard in cryptocurrencies.

Volgens de faillissementsbeheerder zouden voormalige klanten tot 90 procent van hun tegoeden moeten terugkrijgen. Ondertussen blijven Amerikaanse toezichthouders de cryptomarkt in de gaten houden. Na FTX en Binance, dat zichzelf uitkocht met een afkoopsom van 4,3 miljard US dollar, lijkt nu ook de crypto exchange Bybit in het vizier te komen.

De Commodity Futures Trading Commission heeft Bybit onlangs een dagvaarding gestuurd. De verdenking: De exchange opereert mogelijk illegaal in de VS. De autoriteit zou een rechtszaak tegen Bybit kunnen voorbereiden.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven