Nieuws - Vierde grootste cryptobeurs in het vizier: wordt Bybit binnenkort aangevallen?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Vierde grootste cryptobeurs in het vizier: wordt Bybit binnenkort aangevallen?

Vierde grootste cryptobeurs in het vizier: wordt Bybit binnenkort aangevallen?

Eerst FTX, toen Binance, nu Bybit? De Amerikaanse justitie stuurt de op drie na grootste cryptobeurs een dagvaarding. Vermoedelijk bereidt het een aanklacht voor.

De Amerikaanse handelscommissie CFTC heeft een dagvaarding gestuurd naar Bybit, de op twee na grootste cryptobeurs buiten de VS.

Coinbase, de grootste cryptobeurs in de VS, heeft zijn gebruikers hiervan op de hoogte gesteld.

Het vermoeden: de CFTC probeert te achterhalen of Bybit ook illegaal opereert in de VS.

Het heeft daarom ook account- en transactiegegevens opgevraagd bij Coinbase.

Het idee hierachter: Als klanten van Bybit hun geld hebben overgemaakt naar Coinbase, zijn het waarschijnlijk Amerikaanse burgers.

Deze beschuldigingen - het negeren van Amerikaanse wetten, illegale diensten aan Amerikaanse burgers - waren ook het uitgangspunt voor de rechtszaak tegen Binance.

Bybit zou dus de volgende exchange kunnen zijn die het doelwit wordt van de Amerikaanse justitie. Dit gaat momenteel opmerkelijk snel: SBF werd in november 2023 veroordeeld, een paar weken later gevolgd door de staking tegen Binance.

De CFTC waarschuwde de industrie echter dat dit nog maar het begin was.

De commissaris, Caroline Pham: "Het moet duidelijk zijn dat de CFTC niet zal stoppen in haar achtervolging van niet-Amerikaanse bedrijven."

De CFTC klaagde in maart 2023 de cryptobeurs Binance aan, maar de zaak werd onlangs geseponeerd ten gunste van een schikking.

Het resultaat: de oprichter moet aftreden, de cryptobeurs moet al zijn gegevens verstrekken en een boete van $4,3 miljard betalen.

Bybit is de op twee na grootste cryptobeurs buiten de VS. Er wordt dagelijks ongeveer twee miljard dollar verhandeld.

De exchange werd in 2018 opgericht door een Chinese ondernemer, Ben Zhou. Zinvolle controles op het witwassen van geld werden pas in een laat stadium ingevoerd. Know-Your-Customer (KYC) is pas sinds mei 2023 van kracht.

De autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk en Japan hebben Bybit al met strenge waarschuwingen beschoten en naleving van de geldende wetten geëist.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven