Nieuws - Fear & Greed Index: Cryptobeleggers hebben te maken met angst

Door Luc Vesters

Fear & Greed Index: Cryptobeleggers hebben te maken met angst

Fear & Greed Index: Cryptobeleggers hebben te maken met angst

De Bitcoinprijs keldert en neemt de hele cryptomarkt met zich mee. Alleen al in de afgelopen 24 uur is de cryptocurrency met bijna zes procent gedaald en wordt op het moment van schrijven verhandeld op ongeveer 54.500 dollar. Hoewel de totale marktkapitalisatie met 7,2 procent daalde, werden sommige cryptocurrencies bijzonder hard getroffen: vergeleken met de vorige dag daalde Ether (ETH) met 9,1 procent, Binance Coin (BNB) met 11,3 procent en Cardano (ADA) met maar liefst 15,9 procent.

De angst heerst momenteel op de cryptomarkt, zoals de Fear & Greed Index duidelijk laat zien. Terwijl Greed nog steeds overheerste onder cryptobeleggers in het eerste kwartaal, daalde de sentiments meter al in juni tot op neutraal niveau. Vandaag heeft de index een nieuw jaarlijks dieptepunt bereikt van slechts 29 punten. De laatste keer dat het marktsentiment zo pessimistisch was, was in december 2022, toen de FTX-crash ertoe leidde dat veel beleggers in paniek verkopen deden. Veel cryptoliefhebbers maken zich zorgen doordat de combinatie van BKA verkopen en Mt.Gox uitbetalingen de Bitcoin prijs verder omlaag haalt.

Een instapmogelijkheid voor investeerders?

De Fear & Greed Index moet niet worden gezien als een beleggingssignaal, omdat een enkele indicator de complexiteit van de cryptomarkt niet kan weergeven. Toch laat de geschiedenis zien dat periodes waarin angst de overhand had op de markt, vaak goede momenten waren voor langetermijnbeleggers om in te stappen. Met name Baron Nathan Rothschild zou 200 jaar geleden commentaar hebben gegeven op dergelijke kansen: "Je moet kopen als er bloed op straat is," adviseerde de financier en speculant.

Degenen die de moed erin houden in moeilijke marktfasen zoals deze, worden daar vaak voor beloond. Een voorbeeld: toen de teller in december 2022 ook op 29 stond, had Bitcoin het absolute dieptepunt van de cryptowinter bereikt. Op sommige momenten stond de BTC-prijs op slechts 16.000 dollar. Het begin van 2023 liet vervolgens een sterke stijging zien.

Wie toen een eenmalige aankoop deed, kan zich nu verheugen op een fiatrendement van meer dan 230 procent. En ook een maandelijks spaarplan heeft zijn vruchten afgeworpen. Volgens gegevens van cryptodca zijn mensen die in december 2022 begonnen met het sparen van BTC, nu ongeveer 100 procent in waarde gestegen. Terwijl sommige beleggers hun cryptobezittingen verkopen, kan dit een goede kans zijn om in te stappen. Waarom niet profiteren van de summersale op Bitcoin en andere crypto's in 2024?

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven