Nieuws - Cryptomarkt crasht verder

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Cryptomarkt crasht verder

Cryptomarkt crasht verder

De uitverkoop op de cryptomarkt zet zich voort. Bitcoin en Co. handelen diep in het rood. Alles wat je moet weten over de crash.

De uitverkoop van Bitcoin en Co. gaat door. Grote delen van de markt beginnen de handelsdag met een groot verlies. De totale marktkapitalisatie daalde met 8,3 % op dagbasis.

Bitcoin verloor in de afgelopen 24 uur bijna 8% van zijn waarde. Op week- en maandbasis is de koersdaling met respectievelijk 12% en 23,5% zelfs nog heviger.

Op het moment van schrijven handelt BTC op ongeveer $54.330 – zo laag als voor het laatst in februari dit jaar.

De uitverkoop is het duidelijkst merkbaar in de altcoin-sector. De Ethereum koers moet een verlies van bijna 11% incasseren.

De overige tien meest waardevolle cryptocurrencies noteren allemaal een daling tussen 7 % (Solana) en 15% (Cardano). Onder de top 100 houden TRON, MultiversX en FET zich relatief stabiel – met koersdalingen van 3,8 tot 6 %. Ook memecoins blijven niet gespaard van de sterke uitverkoop. De marktkapitalisatie van deze sector daalde met 23,3 %. Vooral de BASE memecoin Brett moest flink inleveren.

De marktstemming is duidelijk versomberd. De Fear and Greed Index staat momenteel op 29 punten, wat “Angst” betekent. Door de sterke koersdaling werden volgens Coinglass meer dan $580 miljoen aan long-posities geliquideerd. Volgens WhaleWire gaat het om de op één na grootste liquidatie van kapitaal op de cryptomarkt ooit – alleen de FTX-uitverkoop was heviger.

De reden voor de uitverkoop is te herleiden tot meerdere factoren. Enerzijds zijn er de uitbetalingen van Mt.Gox aan gedupeerden. Volgens de blockchain-dienst Arkham Intelligence heeft de failliete Japanse cryptobeurs onlangs 47.229 Bitcoin ($2,7 miljard) verplaatst vanuit een cold wallet.

De curator had eerder aangekondigd dat in juli de eerste uitbetalingen zouden starten. In totaal is Mt.Gox haar schuldeisers meer dan $8 miljard aan Bitcoin verschuldigd.

Anderzijds verkoopt de Duitse federale recherche (BKA) momenteel flink wat Bitcoin die zij in beslag hebben genomen in de zaak rond het illegale streamingplatform movie2k.to.

In totaal bezit de autoriteit ongeveer 50.000 BTC. Meer dan 14.000 daarvan zijn de afgelopen dagen en weken verplaatst.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven