Nieuws - EU-Parlement en lidstaten ondertekenen MiCA

Door Luc Vesters

EU-Parlement en lidstaten ondertekenen MiCA

Wet en regelgeving
Wereldeconomie
EU-Parlement en lidstaten ondertekenen MiCA

De Europese Unie zet een nieuwe mijlpaal op weg naar een eigen cryptoregeling. Vertegenwoordigers van het EU-parlement en de EU-Raad ondertekenden gisteravond het definitieve ontwerp van de Markets in Crypto Assets (kortweg MiCA). Met de ondertekening van het document is het nu niet ver meer tot de regelgeving voor de economische zone van kracht wordt.

Met de verordening is de EU de eerste grote economische zone die uniforme regels opstelt voor de cryptosector - van utility tokens en stablecoins tot de bewaring van Bitcoin en Co. In de toekomst zullen aanbieders van cryptodiensten een verplichte vergunning nodig hebben, waardoor ze in de hele EU kunnen opereren.

De MiCA is al een hele tijd een gesloten zaak. Eind april keurde het Parlement de definitieve versie goed. Half mei gaf ook de Raad, bestaande uit de 27 lidstaten, groen licht.

Lof van politiek en bedrijfsleven

Al met al zijn zowel de politiek als het bedrijfsleven tevreden met het eindresultaat. Stefan Berger prees de verordening aan BTC-ECHO als een "geweldig rolmodel" dat andere landen zoals de VS of het VK zouden moeten volgen. Als lid van de ECON-commissie speelde het parlementslid een sleutelrol in het vormgeven van MiCA.

Vooral in het buitenland blijft cryptografie een veelbesproken onderwerp. De Amerikaanse toezichthouder SEC is verwikkeld in juridische gevechten met verschillende aanbieders, maar heeft onlangs ook een vergunning voor bewaring toegekend aan een in New York gevestigd bedrijf.

De dubbelzinnigheden in de regelgeving in de VS hebben er uiteindelijk toe geleid dat "steeds meer projecten uit de VS vertrekken, terwijl de EU een magneet voor hen zou kunnen worden", aldus Berger. Wat nu nodig is, is een "wereldwijde MiCA", voegt hij eraan toe.

Inwerkingtreding waarschijnlijk in juli

Tot die tijd kan het echter nog wel even duren. Na ondertekening moet de MiCA eerst in het Publicatieblad van de EU verschijnen. 20 dagen daarna treedt de verordening in werking. Vanaf dat moment hebben uitgevers van stablecoins en andere aanbieders van cryptodiensten respectievelijk twaalf en 18 maanden de tijd om de regelgeving te implementeren.

MiCA dekt echter lang niet alle subsectoren van het crypto-ecosysteem. Staking, lending, NFT's en DeFi zijn nog grotendeels ongereguleerd. Het blijft onduidelijk wanneer de EU deze kwesties zal aanpakken. De Europese verkiezingen van volgend jaar zullen hiervoor waarschijnlijk doorslaggevend zijn.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven