Nieuws - Ether supply bereikt historisch dieptepunt na merge

Door Luc Vesters

Ether supply bereikt historisch dieptepunt na merge

Ethereum (ETH)
Ontwikkelingen
Blockchain/Technologie
Ethereum Shanghai

Terwijl Ethereum zich voorbereidt op de Shanghai hard fork, staat de Ethervoorraad op een historisch dieptepunt.

De totale circulerende voorraad van Ethereum heeft een laagterecord bereikt van ongeveer 120,5 miljoen ether, zo blijkt uit gegevens van ultrasound.money. De overgang naar Proof-of-Stake (PoS) op Ethereum leidt tot een aanzienlijke vermindering van het aanbod. Vóór de merge betaalde het netwerk dagelijks enkele duizenden ETH uit aan miners als block beloningen voor het verwerken van transacties en het beveiligen van het netwerk.

De hoeveelheid ether die onder PoS aan de validators wordt uitgekeerd, is aanzienlijk lager. Met een grotere transactiedichtheid neemt het gemiddelde etherverbruik toe en wordt het aanbod verminderd. De gas fees, oftewel de transactiekosten op de Ethereum blockchain, zijn sinds begin 2023 steeds gestegen. Ze lagen even op het niveau van het derde kwartaal van 2021, toen de ETH-prijs op een hoogtepunt was.

Ondertussen bereidt het Ethereum-netwerk zich voor op de hard fork Shanghai. Een eerste testnet is al gelanceerd. Sommige ontwikkelaars hebben echter hun bezorgdheid geuit dat de update mogelijk wordt uitgesteld. Shanghai is bedoeld om gebruikers in staat te stellen hun nog steeds vergrendelde stakingbeloningen op te nemen. Ongeveer 16,4 miljoen ethers zijn momenteel vergrendeld op de Beacon Chain.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven