Nieuws - ETH-bezit op exchanges daalt drastisch

Door Ted Maas

ETH-bezit op exchanges daalt drastisch

Ethereum (ETH)
Exchanges
Wallets en Whales

Ondanks ETH's jaarlijkse all-time-high, is er steeds minder ether op exchanges te vinden. Het aanbod wordt steeds schaarser. Wat zit er achter deze trend?

Vorige week brak de prijs van ether door de psychologisch belangrijke grens van 3.000 dollar heen en beweegt geleidelijk verder naar boven richting Ethereum’s all-time high. Tegelijkertijd blijven de ETH-posities op exchanges over de hele wereld dalen. Alleen al in de afgelopen drie maanden hebben beleggers ongeveer 865.000 ETH van de exchanges gehaald. Procentueel gezien staat nog maar 11,14 procent van alle Ethereum-assets op cryptobeurzen, het laagste cijfer sinds eind 2015. Toen stond de op één na grootste cryptocurrency van vandaag nog in de kinderschoenen, terwijl het nu een marktkapitalisatie heeft van meer dan 400 miljard dollar.

De trend van dit tekort is nog duidelijker als je het fenomeen langer bekijkt. Sinds het FTX-schandaal in de herfst van 2022 aan het licht kwam, zijn er meer dan 11 miljoen ethers van de gecentraliseerde beurzen gestroomd. Bitcoin vertoont ook al enige tijd een tendens voor zelfbehoud door gedisciplineerde hodlers, maar in het geval van Ethereum is de situatie nog heftiger dankzij de staking-optie die erbij komt kijken. Op dit moment is meer dan een derde van alle Ethereum coins vastgelegd in smart contracts, wat spreekt voor de kracht van het ecosysteem.

Wat het aanbodtekort op exchanges betekent

Tijdens de piek in augustus 2020 waren er ongeveer 33,5 miljoen ETH op verschillende cryptobeurzen. Sindsdien zijn er meer dan 20 miljoen ETH overgezet. Nooit eerder was er zo'n aanbodtekort van Ether op de exchanges. Wat het positief maakt, is dat er ook dalende exchange holdings waren voor en tijdens de bull runs in 2017 en 2021. De huidige nog sterkere trend kan daarom worden gezien als een positief teken voor de toekomst.

Volgens optimistische voorspellingen zou het sterk verminderde aanbod van de op één na grootste cryptocurrency op de exchanges al in mei kunnen worden beantwoord met een sterke stijging van de vraag van institutionele beleggers. De SEC zal dan een eerste definitieve beslissing moeten nemen over een ETH ETF aanvraag, waarbij het VanEck fonds betrokken is. Als de Amerikaanse Securities and Exchange Commission de ETH ETF-aanvragen goedkeurt, zouden miljarden Amerikaanse dollars de markt op kunnen stromen van grote investeerders. Onlangs gaf de Amerikaanse cryptobeurs Coinbase in een open brief aan de SEC 5 redenen ten gunste van de Ether ETF.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven