Nieuws - Emojis als beleggingsadvies? Volgens een Amerikaanse rechtbank wel

Door Ted Maas

Emojis als beleggingsadvies? Volgens een Amerikaanse rechtbank wel

Wet en regelgeving
Investeren
SEC USA emoji

Het crypto-landschap blijft de gemoederden bezig houden in Amerika. Zo heeft een Amerikaanse federale rechtbank in een recente rechtszaak bepaalde emoji's aangemerkt als een vorm van beleggingsadvies

Dit werd gemeld door voormalig SEC-medewerker Lisa Braganca. De rechtbank waarschuwde daarmee voor het gebruik van deze emoji's en de bijbehorende "juridische gevolgen", aldus het rapport.

Deze bevinding komt voort uit een class action rechtszaak tegen het NFT-ontwikkelingsbedrijf Dapper-Labs. Hun "NBA Top-Shot" NFT’s kunnen als effecten (verhandelbare rechten en/of plichten die een financiële waarde vertegenwoordigen) gezien worden, aldus de rechtbank van het Southern District van New York. In berichten op sociale media wordt beleggers winst voorgesteld in de vorm van raket (🚀), grafiek (📈) of geldzak-emoji's (💰), wat volgens de rechtbank moet worden beschouwd als een aanbeveling om te beleggen.

Wat deze uitspraak precies betekent voor de rest van de cryptoruimte valt nog te bezien. In het kielzog van de recente regelgevings-golf in de VS proberen autoriteiten (zoals de SEC) momenteel cryptocurrencies te classificeren als effecten. Dit was onlangs al het geval in een rechtszaak tegen Terra-oprichter Do Kwon.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven