Nieuws - Cryptoregulering: dit is waarom de SEC te ver gaat
De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en andere Amerikaanse autoriteiten hebben het op de cryptosector gemunt. Hun handelingen leidt vooral tot één conclusie: ze gaan hun bevoegdheden te buiten.
Iedereen kent de scène uit tv-misdaadprogramma's waarin een inspecteur, geconfronteerd met dreiging van een crimineel, op eigen initiatief en zonder toestemming van zijn meerdere handelt om erger te voorkomen. In de daaropvolgende rechtvaardiging van zijn handelingen wordt er vervolgens gezegd dat er "dreigend gevaar" was - men was gedwongen om ernaar toe te handelen. Tegenwoordig lijken de US Securities Exchange Commission (SEC) en de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) dezelfde methode te gebruiken.
Net als in Europa zijn de Amerikaanse regelgevers niet verantwoordelijk voor het maken van wetten. Zoals gebruikelijk in de meeste democratieën worden wetten aangenomen door politici in parlementen of congressen. Het is de taak van de autoriteiten erop toe te zien dat de wetten worden nageleefd en zo nodig in te grijpen wanneer zij mogelijk worden geschonden of meerdere keren zijn geschonden.
Op basis van deze vooronderstelling kan er nu wel geconcludeerd worden dat de SEC en andere Amerikaanse autoriteiten hun recht overschrijden in de "crypto crackdown". In hun hardhandig optreden tegen de crypto-industrie creëren de autoriteiten, zoals we al hebben gemeld, feiten of cryptoregulering die eigenlijk van het Congres in de VS zou moeten komen. Jake Chervinsky, Chief Policy Officer van de Blockchain Association, komt in zijn Twitterberichten ook tot deze inschatting.
In de herhaling dat alle cryptocurrencies als effecten moeten worden geclassificeerd en dat toepassingen zoals staking ook als effectentransacties moeten worden behandeld, maakt de SEC het zichzelf gemakkelijk. Daarmee eigent de SEC zich verantwoordelijkheden toe die de SEC nog niet zijn toegewezen en worden er regels gecreëerd nog voordat de wetten zijn aangenomen.
Het is daarom te hopen dat andere leden van de staat op tijd de rem zullen indrukken. De huidige situatie laat cryptobedrijven in een shocktoestand omdat ze elk moment een sanctie van de autoriteit kunnen verwachten. Een recent voorbeeld hiervan was cryptobeurs Kraken, die 30 miljoen dollar moest betalen aan de SEC en zijn stakingdienst moest sluiten. De CEO van Coinbase, Brian Armstrong, voelt zich al gewaarschuwd en wil voor zijn staking service vechten in de rechtszaal als de SEC hier ook komt aankloppen.
Coinbase's staking services are not securities. We will happily defend this in court if needed.https://t.co/GtTOz77YV3
— Brian Armstrong (@brian_armstrong) February 12, 2023
SEC hoofd Gary Gensler is geen John Wayne, die wild om zich heen kan schieten - we leven tenslotte niet in het Wilde Westen. Met haar snelle vorderingen schaadt de SEC niet alleen de cryptobedrijven, maar schrikt zij ook de bedrijven en banken af die met de crypto-industrie samenwerken, zie de zaken Silvergate en Signature Bank.
Naast de bedrijven zijn het de consumenten die eronder lijden, omdat zij moeten overstappen naar buitenlandse en, bij twijfel, minder gereguleerde aanbieders. Verboden beschermen de consument niet en bouwen geen innovatieve sector op - hopelijk beseft de heer Gensler dit op tijd.