Nieuws - ECB werkt aan app voor digitale euro

Door Ted Maas

ECB werkt aan app voor digitale euro

CBDC
Wereldeconomie
CBDC ECB frankfurt

De Europese Centrale Bank (ECB) publiceerde gisteren, 24 april, een rapport over de ontwikkeling van een CBDC. De focus ligt momenteel op toegang tot de digitale euro, bijvoorbeeld via een eigen app.

Volgens het rapport wordt de hoogste prioriteit gegeven aan de toegankelijkheid van de digitale euro. EU-burgers en -overheden worden als eerste in het systeem opgenomen, aldus het rapport. Maar ook mensen die niet in de eurozone wonen, kunnen geïntegreerd worden in het systeem. Volgens het rapport zou de CBDC waarschijnlijk beschikbaar worden gesteld aan mensen via populaire, al bestaande financiële apps of een gloednieuwe ECB ontwikkelde app.

"Het is belangrijk dat alle deelnemers de digitale euro omarmen... Een smart contract-achtige functie wordt ook niet uitgesloten. Betalingen met voorwaarden, die automatisch worden opgedragen wanneer aan vooraf bepaalde voorwaarden is voldaan", zijn zeker mogelijk gaat de ECB verder.

De Europese Commissie wil in het tweede kwartaal van dit jaar een verordening uitbrengen over de invoering van een digitale euro. CBDC's zijn controversieel in de cryptogemeenschap. Sommigen prijzen ze aan als een goedkoop alternatief voor internationale betalingen, anderen vrezen voor hun privacy en totale controle vanuit de overheid.

Eind maart blaasde een Bitcoin-collectief het BTC-logo op de gevel van het hoofdkantoor van de ECB in Frankfurt am Main. De motivatie: de centrale bank een alternatief tonen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven