Nieuws - De hypocriete kritiek van Michael Saylor, Cathie Wood en Frank Thelen.

Door Ted Maas

De hypocriete kritiek van Michael Saylor, Cathie Wood en Frank Thelen.

Ethereum (ETH)
Bitcoin (BTC)
Crypto-acceptatie
Walltstreet, Beleggers, Daling, Cryptosector

Ooit gevierde beleggingsgoeroes, vandaag meer bekritiseerd dan ooit: tech- en cryptobeleggers. Met de malaise op de financiële markt komen ze ook steeds meer onder druk te staan of hebben ze uitleg nodig. Waarom de kritiek op hun beleggingsstijl vaak hypocriet is.

Dit jaar was geen gemakkelijk jaar voor tech- en cryptobeleggers als Cathie Wood of Frank Thelen. In de loop van de ernstige marktcorrectie zijn hun fondsen gekelderd. Cathie Wood's Ark Innovation is nu ongeveer 70 procent gedaald van het hoogste punt van US$138 naar US$42. Het 10x DNA-fonds van Thelen is gedaald van 28 euro op zijn all-time high naar ongeveer 14 euro, een daling van ongeveer 50 procent.

De stemming is omgeslagen

Ook andere beleggers, met name uit de cryptosector, kregen wat hoon en venijn te verduren. Michael Saylor, Elon Musk, Mike Novogratz of andere bekende namen die zwaar geïnvesteerd hebben in Bitcoin en Co. werden publiekelijk bekritiseerd in hun beleggersimago. Deze laatste was zelfs zwaar geïnvesteerd in de ingestorte Terra Luna Coin.

Menig kleine belegger die zelf zwaar belegd is in tech en crypto zal dit maar al te goed aan den lijve hebben ondervonden. Familie, kennissen of collega's die een jaar geleden om tips vroegen of gewoon stilletjes en desnoods enigszins afgunstig naar het beleggingssucces keken, kunnen zich niet onthouden van een zeker leedvermaak, mits ze zelf niet belegd zijn. Of anders gezegd: ze wisten stiekem beter en hielden daarom hun handen af van de innovatievoorraden.

Zonder tech-investeerders, geen waarde

Het is begrijpelijk om de spot te drijven met meme-investeerders, want zij investeren duidelijk in onzin. De overgrote meerderheid van de investeringen zijn echter geen meme cryptocurrencies of aandelen, maar projecten met een echte toekomstvisie. Of het nu gaat om het gensequencingbedrijf Invitae, het telegeneeskundebedrijf Teladoc of de cryptocurrency Ethereum.

Voor zover men gelooft in technologische vooruitgang die ons de komende jaren zal helpen niet alleen problemen op te lossen maar ook een hoge mate van waardecreatie te bereiken, kan men niet om innovatieaandelen heen. Sommigen zijn misschien vergeten dat de waarde aandelen van vandaag en de verborgen kampioenen uit het Zwarte Woud ook ooit starters waren.

In de tijd van Carl Benz aan het eind van de 19e eeuw geloofden maar heel weinig mensen dat de auto zou aanslaan. Toch ontstonden er in die eerste jaren honderden startende automobielbedrijven. Wikipedia spreekt zelfs van 3.000 autofabrikanten in de VS, waarvan uiteindelijk slechts drie bekende bedrijven een significante marktpenetratie konden bereiken: Ford, General Motors en Chrysler. Innovatiewaarden hebben altijd een waarschijnlijke mislukking betekend.

Timing en overwaardering

Nu zijn er nog twee populaire punten van kritiek, namelijk de timing en de waardering van de bedrijven of cryptocurrencies. Dat betekent: Hoe kan men investeren tegen zo'n hoge waardering en in zo'n verhitte markt - verwijzend naar 2020/2021?

Het punt van de waardering is zeker niet ongegrond. Bedrijven die meer geld verbranden dan ze verdienen, dubbelcijferig waarderen is op zijn zachtst gezegd zeer gedurfd. Achteraf gezien zijn we allemaal wijzer.

Critici vergeten op dit punt echter graag dat optimale timing op de markten wishful thinking is en meer door toeval dan door vaardigheid tot stand komt. Gezien de enorme expansie van de geldhoeveelheid en de snelle technologische vooruitgang is het zeer moeilijk te beoordelen wanneer en op welk niveau waardering gerechtvaardigd is. Dit geldt vooral voor de ongrijpbare cryptocurrency sector.

ETF's zijn geen hedgefondsen!

Laten we in dit verband terugkomen op de prominente tech-investeerders Cathie Wood en Frank Thelen. Hun fondsen die investeren in tech en crypto zijn gebaseerd op een simpele belofte: Wij stellen voor u een portefeuille samen van innovatieaandelen met een overeenkomstig groot toekomstpotentieel. Niet meer en niet minder.

Dit zijn geen hedgefondsen die in elke marktsituatie een total return strategie proberen toe te passen met behulp van short opties en andere derivaten. Iedereen die dat verwacht, heeft zich blijkbaar niet vooraf goed geïnformeerd. Zelfs in het geval van het 10x DNA-fonds van Thelen, dat in tegenstelling tot Cathie Wood geen ETF is maar een actief beheerd fonds, is gemakkelijk te zien dat onder andere minstens de helft van het geld in aandelen wordt belegd, d.w.z. long-only.

Het moge duidelijk zijn dat de prestaties van deze fondsen zich niet kunnen losmaken van de macro- of marktsituatie. De zware verliezen van de laatste maanden waren dus onvermijdelijk. In het algemeen moet men de bekwaamheid van fondsbeheerders niet overschatten. Uiteindelijk worden zij meestal net zo verrast door marktontwikkelingen als particuliere beleggers. Hun prestaties liggen dus meer in de fundamentele analyse van de onderliggende waarden, d.w.z. selectie, dan in een actieve handelsstijl.

Tech investeerders hebben goede kaarten

Wie zichzelf niet ziet als actieve handelaar die ook korte derivaten hanteert, is gedoemd tot optimisme op de beurs. Zij die over een voldoende beleggingshorizon en beleggingsdiversificatie beschikken, hebben met hun optimistische instelling op lange termijn altijd gelijk gekregen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven