Nieuws - Michael Saylor verdedigt Bitcoin en Proof-of-Work

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Michael Saylor verdedigt Bitcoin en Proof-of-Work

Bitcoin (BTC)
Ethereum (ETH)
Blockchain/Technologie
Michael Saylor heeft kritiek op proof-of-stake lobbyisten

Bitcoin voorstander Michael Saylor denkt dat de bezorgdheid over het milieu van Bitcoin mining propaganda is van proof-of-stake lobbyisten.

Michael Saylor, de voormalige CEO van MicroStrategy en stichtend lid van de Bitcoin-lobbygroep Bitcoin Mining Council, heeft een brief gepubliceerd waarin hij zijn visie geeft op de milieuproblemen rond Bitcoin. Daarin vindt hij de recente discussies over de energie-intensiteit van Bitcoin minen verrassend genoeg opgeblazen. In feite maakt de terugkerende discussie volgens hem deel uit van de lobbyactiviteiten van concurrerende cryptoprojecten op basis van proof-of-stake.

Proof-of-work verbod

Saylor's brief kwam enkele dagen nadat de Amerikaanse regering een rapport had uitgebracht. Deze nam de klimaatimpact van de crypto-industrie onder de loep. De auteurs van het rapport overwogen ook het proof-of-work consensusmechanisme dat door Bitcoin wordt gebruikt, te verbieden vanwege de hoge energie-intensiteit ervan. Saylor is het hier duidelijk niet mee eens.

Voor hem is de bijdrage van Bitcoin aan de klimaatverandering niet meer dan een "afrondingsfout" als je het globaal bekijkt. Een volledige "99,92 procent van de wereldwijde CO₂-uitstoot" is te wijten aan het gebruik voor de industrie en andere doeleinden naast Bitcoin minen. Bitcoin is "noch het probleem, noch de oplossing voor het verminderen van de uitstoot".

Een studie van de eerder genoemde Bitcoin Mining Council zou hem gelijk kunnen geven. Daarin staat dat bijna 60 procent van de energiebronnen voor Bitcoinwinning naar verluidt afkomstig is van hernieuwbare energiebronnen. Saylor gelooft zelfs dat het delven van de digitale munt volgens de proof-of-work methode milieuvoordelen kan opleveren. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van minen op locaties van "gestrande" energiebronnen, zoals methaangas.

"Proof-of-stake lobby"

Zijn kritiek op voorstanders van proof-of-stake kwam enkele uren voor de Ethereum Merge, de omschakeling van het consensusmechanisme van de op één na grootste blockchain in de cryptosector van proof-of-work naar proof-of-stake. De brief leest daarom op sommige plaatsen als een klap op de momenteel op de tweede plaats staande blockchain.

De afgelopen maanden hadden de ontwikkelaars en de gemeenschap rond Ethereum de nadruk gelegd op het drastisch verminderde energieverbruik na de omschakeling. Saylor beschouwt dergelijke passieve verwijzingen naar de energie-intensiteit van Bitcoin mining als "guerrilla marketing". Voor hem een poging van "cryptopromotors en lobbyisten om de aandacht van politici, regelgevers en het publiek af te leiden van de ongemakkelijke waarheid dat proof-of-stake crypto-activa gewoon ongeregistreerde effecten zijn".

Michael Saylor, een zelfbenoemde bitcoin maximalist, heeft bij vele gelegenheden tegen Ethereum geprotesteerd. Volgens hem moet het project vanwege het gebrek aan decentralisatie als een zekerheid worden behandeld en dienovereenkomstig worden geregeld. Andere maximalisten, zoals bitcoin influencer PlanB, bekend om zijn (soms ontkrachte) stock-to-flow model, waren ook sceptisch over het nieuwe imago van Ethereum.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven