Nieuws - Bitcoin stagneert: Wanneer komt het Halving-effect?

Door Luc Vesters

Bitcoin stagneert: Wanneer komt het Halving-effect?

Bitcoin stagneert: Wanneer komt het Halving-effect?

De Bitcoin Halving in april heeft de optimisten teleurgesteld. BTC stond op de dag van de Subsidy Halvering nog op 64.000 dollar, maar nu staat het digitale goud nog maar op 61.500. Met andere woorden: sinds de Halving is de koers gedaald. Hoe komt dat en waarom heeft de Halving geen effect?

Tijdens de Halving is de BTC-inflatie gehalveerd van 900 BTC per dag naar 450 BTC per dag. Dit betekent dat er in plaats van 9.000 Bitcoin in tien dagen nu maar 4.500 Bitcoin in het systeem komen. Na honderd dagen is het verschil tussen verwachting en werkelijkheid al 90.000 versus 45.000. Met andere woorden: met wat vertraging wordt de Halving steeds belangrijker.

Dit verklaart ook waarom BTC na de Halvings altijd zijwaarts beweegt. Het effect is in het begin economisch simpelweg niet merkbaar. "Pas na 100 dagen wordt het effect statistisch significant," zegt Dr. André Dragosch, Hoofd Onderzoek bij de ETC Group. Dat zou ergens in de zomer zijn.

Kortetermijnrisico's overheersen bij Bitcoin

Op de korte termijn overheersen de risico's nog steeds. De Amerikaanse centrale bank, de Fed, houdt vast aan hoge rentetarieven bij tegelijkertijd hogere recessierisico's. Dat is slecht nieuws voor Bitcoin.

Het marktsentiment is daardoor afgekoeld. De Relative Strength Index (RSI) zit met 64 van de 100 punten weer langzaam in neutraal gebied. De RSI is een zogenaamde momentum-index. Bij lage waarden wordt Bitcoin gezien als 'te veel verkocht' en is de kans groter dat de trend omkeert.

Maar de huidige marktsituatie kan ook kansen bieden. Op de middellange termijn wijst de macro-economische situatie op de grootste Bitcoin Bull Run aller tijden.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven