Nieuws - Bitcoin: Wanneer stopt de zijwaartse beweging?

Door Luc Vesters

Bitcoin: Wanneer stopt de zijwaartse beweging?

Wanneer stopt de zijwaartse beweging?

De Bitcoinprijs is al een aantal maanden in gevecht met de psychologisch belangrijke grens van 70.000 dollar. De BTC-prijs heeft deze grens op korte termijn herhaaldelijk overschreden, om daarna weer neerwaarts te corrigeren. Veel beleggers zijn gefrustreerd door deze ontwikkeling en vragen zich af wat er nu gaat gebeuren en of er in de nabije toekomst zelfs een nieuwe all-time high kan worden bereikt. Daarom kijken we in dit artikel naar verschillende ontwikkelingen en indicatoren die uitzicht bieden op een spoedig einde van de terugval op de cryptomarkt.

Hoe whales zich momenteel gedragen

On-chain gegevens van Glassnode laten zien dat whales hun BTC-holdings de afgelopen weken vooral laten staan. Hoewel dit geen duidelijk signaal is van een aanstaande opwaartse beweging, omdat grote aankopen nog steeds ontbreken, duidt het wel op enig vertrouwen: whales lijken positief te zijn over de middellange tot lange termijn. Ze houden het grootste deel van hun Bitcoin vast in de verwachting dat de bull run nog niet voorbij is.

Er zijn echter ook tekenen van voorzichtigheid. Hoewel het aantal grote beleggers de afgelopen maanden gestaag is toegenomen, geeft hun huidige gedrag aan dat whlales ook wachten op duidelijke bullish signalen en betere marktomstandigheden voordat ze weer grotere hoeveelheden Bitcoin kopen.

Ontwikkelingen in de regelgeving in de VS als volgende positieve prijsimpuls voor Bitcoin?

Ondanks het over het algemeen onzekere marktsentiment zijn er positieve signalen van ontwikkelingen op het gebied van regelgeving in de VS die het vertrouwen van investeerders in de cryptomarkt steeds meer kunnen stimuleren. De aanstaande lancering van de Ethereum ETF en recente maatregelen om het wettelijk kader voor cryptocurrencies in de VS te verbeteren, laten zien dat crypto-activa steeds meer worden erkend als legitieme onderdelen van het financiële systeem. Bovendien zou een steeds waarschijnlijker wordende overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse verkiezingen in november kunnen zorgen voor nog meer wind in de rug op het gebied van regelgeving voor cryptocurrency's en nieuw kapitaal naar de cryptomarkt kunnen brengen.

Macro-economische omstandigheden schetsen een bullish beeld

Een ander belangrijk aspect is de stabilisatie van de macro-economische omstandigheden. De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) heeft aangegeven dat het zijn strakke monetaire beleid dit jaar kan versoepelen. Dit zou kunnen leiden tot een daling van de rente, waardoor investeringen in meer volatiele activa zoals Bitcoin aantrekkelijker worden. De laatste gegevens laten zien dat de inflatie nog steeds boven het doel van de Fed ligt, maar dat er tekenen zijn dat de inflatie stabiliseert.

Steno Research voorspelt dat deze trend zich de komende weken en maanden zal voortzetten, wat vooral Bitcoin en de rest van de cryptomarkt ten goede zou moeten komen.

Mondiale geldhoeveelheid neemt langzaam toe

Er wordt echter niet alleen in de VS, maar ook op mondiaal niveau meer liquiditeit in de markten gepompt. De grafiek van CrossBorder Capital illustreert deze trend en laat duidelijk zien dat de wereldwijde liquiditeit na een periode van stagnatie weer is gaan stijgen.

Waarom is dit positief voor de Bitcoinprijs? Historisch gezien heeft Bitcoin een sterke correlatie met de ontwikkeling van wereldwijde liquiditeit. De huidige ontwikkelingen maken het daarom waarschijnlijk dat de Bitcoinprijs binnenkort weer kan gaan stijgen.

Kopen of wachten op lagere prijzen?

De beslissing om Bitcoin nu te kopen of te wachten op lagere prijzen hangt af van verschillende factoren en moet zorgvuldig worden overwogen. Langetermijnbeleggers die sterk geloven in het potentieel van Bitcoin hebben op dit moment een aantal plausibele redenen om te kopen. Het vertrouwen van belangrijke groepen investeerders in Bitcoin blijft stabiel en de overdreven euforie op de markt is afgenomen. Vanuit regelgevend en macro-economisch perspectief zal de marktomgeving de komende maanden waarschijnlijk steeds meer ten gunste van Bitcoin veranderen.

Het is echter belangrijk om de volatiele aard van de cryptomarkt niet te vergeten. Externe factoren zoals nieuwe regelgeving of onvoorziene gebeurtenissen in het macro-economische of geopolitieke landschap kunnen de Bitcoinprijs op elk moment beïnvloeden. Daarom moet je altijd voorzichtig zijn bij het investeren in cryptocurrency. Als je echter op lange termijn in Bitcoin gelooft, kan het opzetten van een Bitcoin-spaarplan op dit moment een goede optie zijn.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven