Nieuws - "Bitcoin spot ETF's waren een enorme vergissing": marktanalist ziet gevaar voor Bitcoin

Mike Hesp

Door Mike Hesp

"Bitcoin spot ETF's waren een enorme vergissing": marktanalist ziet gevaar voor Bitcoin

Bitcoin (BTC)
ETF
"Bitcoin spot ETF's waren een enorme vergissing": marktanalist ziet gevaar voor Bitcoin

Een cadeautje voor Wall Street en Gary Gensler: James Bianco waarschuwt Bloomberg dat de BTC spot ETF's de onafhankelijkheid van Bitcoin in gevaar brengen.

"De Bitcoin spot ETF's waren een enorme vergissing", zegt Jim Bianco, oprichter en CEO van Bianco Research, in een interview met Bloomberg.

Volgens hem leiden ze tot meer centralisatie door Wall Street. En daarmee maken ze Bitcoin vatbaarder voor regelmatige bezuinigingen, bijvoorbeeld door de SEC.

De Bitcoin spot ETF's hebben er volgens Bianco alleen maar toe geleid dat enkele grote bedrijven Bitcoin zijn gaan accumuleren, zoals BlackRock, 's werelds grootste vermogensbeheerder.

BlackRock is zelfs op weg om een van de grootste - zo niet de grootste - hodlers ter wereld te worden. Het koopt al weken in recordhoeveelheden en heeft samen met Coinbase al 120.000 BTC ter waarde van meer dan 6 miljard US dollar in bewaring. In iets minder dan vijf weken.

Het gevaar: deze bedrijven moeten voldoen aan de regels van de Amerikaanse autoriteiten, zoals de SEC. Je kunt hier al hints van zien. Er worden beslissingen genomen over welke wallets mogelijk zijn voor custody, welke transacties moeten worden gemonitord, etc.

"De cryptogemeenschap moet buigen voor de regels als ze de instroom wil blijven hebben," zegt Bianco. Voor velen is dit fundamenteel in tegenspraak met het idee om een alternatief financieel systeem te bouwen: De echte missie van Bitcoin.

Over de Bitcoin spot ETF's is jarenlang onderhandeld. Elf aanvragers werden goedgekeurd op 11 januari 2024. Met de Bitcoin Spot ETF kunnen met name institutionele beleggers de cryptocurrency kopen via vermogensbeheerders.

Nadat de ETF op 10 januari 2024 werd gelanceerd, daalde het digitale goud in de weken daarna met 20 procent. De reden: massale sell-offs, vooral bij Grayscale.

De situatie lijkt zich nu te normaliseren en de koopkant wordt sterker. Over het geheel genomen wordt de ETF beoordeeld als de beste handelsstart in 30 jaar.

Charles Hoskinson, het hoofd van Cardano, uitte ook zijn bezorgdheid over de Bitcoin spot ETF's: "Legacy is Eating Crypto": De traditionele financiële sector eet de cryptosector op.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven