Nieuws - Charles Hoskinson: Wordt Wall Street een bedreiging voor de cryptoruimte

Door Ted Maas

Charles Hoskinson: Wordt Wall Street een bedreiging voor de cryptoruimte

Cardano (ADA)
Stablecoin
ETF
Charles Hoskinson: Wordt Wall Street een bedreiging voor de cryptoruimte

Cardano-oprichter Charles Hoskinson ziet centralisatietendensen in de cryptoruimte. Wall Street is bezig zich de cryptoruimte toe te eigenen.

"Legacy is Eating Crypto" (De traditionele financiële sector eet de cryptosector op, losjes vertaald). Dit is de titel van de nieuwste video van Cardano-oprichter Charles Hoskinson. In de livestream op YouTube waarschuwt Hoskinson voor centralisatie in de cryptospace. Hij richt zich met name op twee aspecten: 1. de dominantie van uitgevers van stablecoins zoals Tether en Circle en 2. de invloed van sponsors van Bitcoin spot ETF's zoals BlackRock en Fidelity.

De Cardano-baas beschrijft in de video dat stablecoins tot 70 procent van het on-chain transactievolume in de cryptospace voor hun rekening nemen. Dit betekent dat USDT en co. qua volume een grotere rol spelen dan Bitcoin en Ether. Wat Hoskinson precies bedoelt met on-chain transactievolume blijft echter vaag.

Volgens gegevens van Glassnode is het transactievolume van Tether momenteel ongeveer 5,5 miljard dollar. Bitcoin daarentegen heeft een transactievolume van 1,2 miljoen BTC, oftewel 61 miljard Amerikaanse dollar, wat tien keer de waarde is.

Hoskinson is echter specifieker op een ander punt. In de video gaat hij in op de risico's die het gecentraliseerde karakter van stablecoins met zich meebrengt. Dit vormt immers een regelgevingsrisico in bepaalde rechtsgebieden. Daarbij brengt hij algoritmische stablecoins als oplossing in beeld. Deze hebben echter heel andere risico's, zoals de Terra LUNA-zaak heeft aangetoond.

De oprichter van ADA staat ook kritisch tegenover de hype rond de Bitcoin ETF. Hij wijst erop dat de sponsors aanzienlijke hoeveelheden BTC bezitten. Dit drijft de prijzen wel op. Maar het zou ook kunnen leiden tot een centralisatie van de macht in de Bitcoin-ruimte.

Op het moment van schrijven hebben BlackRock, Fidelity, Grayscale en Co. 723.000 BTC in handen. Dit komt overeen met ongeveer 4 procent van de totale hoeveelheid Bitcoin in omloop.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven