Nieuws - Bitcoin ETF's hebben beste handelsstart in 30 jaar

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Bitcoin ETF's hebben beste handelsstart in 30 jaar

Bitcoin (BTC)
ETF
Koersupdate
Bitcoin ETF's hebben beste handelsstart in 30 jaar

Bitcoin ETF's maken furore op Wall Street. BlackRock en Fidelity vestigen zelfs nieuwe records. Wat zeggen hun cijfers?

Bitcoin overschrijdt $ 47.000, terwijl de Bitcoin ETF's van BlackRock en Fidelity hun beste ETF-debuut in 30 jaar vieren. Van de 5.535 ETF's die in deze periode in de VS zijn gelanceerd, hebben alleen deze twee meer dan 3 miljard dollar aan activa verworven in de eerste maand.

Bloomberg ETF-analist Eric Balchunas vindt dit vooral indrukwekkend omdat de meeste andere ETF's in de toplijst zogenaamde "bring your own assets" ETF's waren. Dit betekent dat in deze gevallen een grote belegger achter het totale vermogen onder beheer van de exchange-traded indexfondsen zat.

Daarentegen hebben de Bitcoin ETF's van BlackRock en Fidelity sinds hun lancering elke handelsdag een nieuwe instroom geregistreerd. Vóór de lancering in januari was de "iShares Climate Conscious & Transition MSCI USA ETF" van BlackRock, die afgelopen zomer werd gelanceerd, de koploper met $ 2,2 miljard.

De ARK 21Shares Spot Bitcoin ETF en het Bitwise Bitcoin Fund haalden ook de top 25 en landden respectievelijk op de 20e en 22e plaats. De ProShares Bitcoin Strategy ETF, die in oktober 2021 werd gelanceerd als futuresproduct, landde op de zevende plaats in de lijst.

ETF's die werden omgezet, zoals Grayscale's Bitcoin Trust (GBTC), werden uit de gegevens van Bloomberg Intelligence gefilterd. De enorme uitstroom van Grayscale wordt gezien als een belangrijke factor in de succesvolle prestaties van andere, vaak veel goedkopere Bitcoin ETF's.

Op 5 februari had GBTC een uitstroom van in totaal $ 6 miljard, maar dit werd ruimschoots gecompenseerd door de tien Bitcoin ETF's die in januari in de VS werden gelanceerd. Deze hebben al BTC ter waarde van meer dan $ 7,7 miljard verzameld voor hun klanten.

In termen van instroom van kapitaal hebben IBIT (BlackRock) en FBTC (Fidelity) zelfs gelijke tred kunnen houden met enkele van de grootste ETF's ter wereld. De iShares Bitcoin Trust ETF zag een instroom van in totaal $ 3,9 miljard en stond daarmee op de 5e plaats, terwijl de Fidelity Bitcoin ETF volgde op de 8e plaats met $ 2,51 miljard.

Na de goedkeuring van de ETF daalde de BTC-prijs aanzienlijk en bereikte tijdelijk de $ 38.000. Op het moment van schrijven handelt de BTC-prijs echter weer aanzienlijk hoger op $ 47.475.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven