Nieuws - 19.200 Bitcoin in één dag: wat zit er achter de uitstroom van GBTC?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

19.200 Bitcoin in één dag: wat zit er achter de uitstroom van GBTC?

19.200 Bitcoin in één dag: wat zit er achter de uitstroom van GBTC?

GBTC, de Bitcoin ETF van Grayscale, kampt met een enorme uitstroom. Hoe dit is ontstaan en waarom de trend snel voorbij zou kunnen zijn.

Grayscale's Bitcoin ETF kampt momenteel met een enorme verkoopdruk. Alleen al op de handelsdag van 24 januari stroomden bijna 19.200 Bitcoin (ongeveer $770 miljoen) uit GBTC naar Coinbase.

Maar niet alle transacties kunnen worden gecategoriseerd als uitstroom, legt het analyseplatform Arkham on X (voorheen Twitter) uit.

"De uitstroom is verdeeld tussen Coinbase Prime en nieuwe GBTC-bewaaradressen. Dit betekent dat niet alle BTC wordt uitbetaald. Het lijkt ook te gaan om settlements van handelsactiviteiten van voorgaande dagen."

Volgens Arkham zijn "slechts" 75 procent van de uitstromen (ongeveer 14.400 BTC) daadwerkelijke uitbetalingen.

De gegevens over de uitstroom van Bitcoin variëren echter sterk. De datadienst van de cryptobeurs Bitmex spreekt bijvoorbeeld van een volume van 425 miljoen dollar. Eric Balchunas verwees ook naar dit cijfer. De Bloomberg-analist is echter van mening dat er langzaam een einde komt aan de verkooptrend.

Voor sommige marktwaarnemers is de uitverkoop van GBTC een van de redenen voor de daling van de prijs van Bitcoin. De cryptocurrency is met bijna 18 procent gedaald sinds de ETF's begonnen te handelen. De marktkapitalisatie verloor meer dan $115 miljard in deze periode.

CryptoQuant CEO Ki Young Ju spreekt deze stelling op X tegen. Volgens hem is het koersverlies van Bitcoin te wijten aan een sell-off op de derivatenmarkten. Hoewel er veel over-the-counter activiteit is, wordt dit volgens Ki niet weerspiegeld in de prijs.

Over het algemeen verloopt de handel in de resterende Bitcoin ETF's echter uitstekend. Met uitzondering van Grayscale groeien de volumes van aanbieders rond BlackRock en Co. Veel beleggers rekenden eigenlijk op ETF's als koerskatalysator. De financiële producten zijn er tot nu toe echter niet in geslaagd om deze taak te vervullen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven