Nieuws - "Bitcoin-president" Nayib Bukele herkozen tot staatshoofd

Door Luc Vesters

"Bitcoin-president" Nayib Bukele herkozen tot staatshoofd

Bitcoin (BTC)
"Bitcoin-president" Nayib Bukele herkozen tot staatshoofd

De voormalige president van El Salvador, Nayib Bukele, is herkozen als staatshoofd van het land. In de vroege ochtenduren op X. verklaarde Bukele zijn overwinning. Volgens zijn eigen verklaringen heeft 85 procent van de bevolking op hem gestemd. Het is een "record in de hele democratische geschiedenis van de wereld," zei de herkozen president.

In december 2023 legde Bukele zijn ambt vroegtijdig neer ter voorbereiding op de komende verkiezingen. De tweede ambtstermijn van de "Bitcoin President" staat nu gepland tot 2029. Hij werd bekend in 2021 met de introductie van de meest belangrijke cryptocurrency als het officiële betaalmiddel van El Salvador. De staat heeft zelf enkele duizenden BTC in bezit.

Gemengde resultaten

Het Bitcoin-experiment heeft tot nu toe echter gemengde resultaten laten zien. Volgens een onderzoek van de Universidad Centroamericana is het gebruik van Bitcoin in het land sterk gedaald ten opzichte van vorig jaar. De "coolste dictator ter wereld", zoals hij zichzelf ooit noemde, werd populair door zijn harde leiderschapsstijl tegen bendecriminaliteit.

Door de politie speciale bevoegdheden te geven en bepaalde rechten van criminele verdachten te beperken, is de criminaliteit in het land op een historisch dieptepunt. Ongeveer een jaar geleden opende hij een massagevangenis voor wel 40.000 gevangenen.

De introductie van Bitcoin kostte het land ook een aantal downgrades van internationale ratingbureaus, hoewel het hier recent wat terrein heeft gewonnen.

El Salvador is van plan om de eerste "Bitcoin staatsobligaties," zogenaamde Volcano obligaties, dit kwartaal uit te geven. Ze waren oorspronkelijk gepland voor november 2021, maar werden uitgesteld vanwege de crypto bear market.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven