Nieuws - In El Salvador gebruiken steeds minder mensen Bitcoin

Door Luc Vesters

In El Salvador gebruiken steeds minder mensen Bitcoin

Bitcoin (BTC)
Crypto-acceptatie
In El Salvador gebruiken steeds minder mensen Bitcoin

Volgens een recent onderzoek van de Universidad Centroamericana "José Simeón Cañas" in El Salvador heeft slechts 12 procent van de bevolking in 2023 minstens één keer Bitcoin gebruikt om een aankoop te doen. Voor het onderzoek in december werden 1.280 mensen ondervraagd. Een jaar geleden was dit 24 procent van de bevolking.

Bijna de helft van de ondervraagden die een aankoop deed met Bitcoin deed dit echter maar één tot drie keer (49,7 procent), terwijl slechts 20 procent BTC tien keer of vaker gebruikte. Bitcoin werd het meest gebruikt voor voedsel (22,9 procent), betalingen in supermarkten (20,9 procent) en dierenklinieken (15 procent).

Desondanks erkende 6,8 procent van de respondenten een verbetering van de levensstandaard van hun gezin sinds de invoering van Bitcoin als wettig betaalmiddel. In 2022 was dit nog maar 3 procent. Maar bijna niemand vermoedde een oorzakelijk verband tussen deze economische verbetering en Bitcoin.

Zelfs onder de optimisten die een verbetering van de economische situatie van het land erkenden, geloofde slechts 0,5 procent dat Bitcoin de belangrijkste oorzaak was. Daarentegen zag 25,3 procent de daling van de criminaliteit als doorslaggevende factor en 19,8 procent de controversiële president en zijn regering.

De 45 pagina's tellende enquête bevat geen directe vragen over de Bitcoin-investeringen van de Salvadoraanse overheid. Volgens de "Nayib Bukele Portfolio Tracker" is het rendement op de Bitcoin portefeuille van de overheid op het moment van schrijven (18/01/2014 14:45 CEST) echter 0,16 procent.

Tot nu toe is er nauwelijks sprake van adoptie onder de normale bevolking van El Salvador. Het zijn vooral toeristen en digitale nomaden uit westerse landen die enthousiast zijn over Bitcoin. Toch zou de gok van president Bukele kunnen lonen als de bullmarkt in 2024 echt van start gaat.

De eerste Bitcoin staatsobligaties ter wereld worden dit kwartaal uitgegeven in El Salvador. De overheid wil maar liefst een miljard US dollar ophalen en biedt beleggers 6,5 procent rente met een looptijd van tien jaar.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven