Nieuws - Binance trekt zich terug uit Nederland

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Binance trekt zich terug uit Nederland

Binance trekt zich terug uit Nederland

Binance staakt activiteiten in Nederland vanwege gebrek aan licenties. Dit is waar beleggers zich nu bewust van moeten zijn.

Terwijl de Amerikaanse tak van 's werelds grootste Bitcoin exchange Binance, constant onder vuur ligt, bereikt de crisis nu ook Europa. Zoals het bedrijf in de ochtend van 16 juni op zijn website aankondigde, sluit Binance zijn activiteiten in Nederland.

In het persbericht staat het volgende:

“Het spijt ons u te moeten informeren dat Binance de Nederlandse markt verlaat. Met onmiddellijke ingang worden geen nieuwe gebruikers meer geaccepteerd die in Nederland wonen.”

Gebruikers die al geregistreerd zijn kunnen vanaf nu alleen activa opnemen, maar geen geld meer overmaken naar het platform. De beurs stopt ook per direct de handel.

Ontbrekende licentie

De achtergrond is een ontbrekende vergunning als Virtual Asset Service Provider (VASP) in Nederland. Volgens eigen zeggen heeft de Nederlandse financiële toezichthouder Binance nooit de benodigde vergunning verleend, ondanks "een uitgebreid aanvraagproces".

Maar 's werelds grootste cryptobeurs zal zich waarschijnlijk niet helemaal terugtrekken uit Europa. De groep heeft immers al een van de felbegeerde cryptolicenties weten te bemachtigen in Frankrijk, Italië, Spanje, Polen, Zweden en Litouwen. Daar is het bedrijf volledig gereguleerd en voldoet het aan alle wettelijke vereisten zoals anti-witwasrichtlijnen en anti-terrorismefinancieringseisen.

Het bedrijf gaf ook zijn steun aan het MiCA-regelgevingskader dat onlangs werd aangenomen.

Binance: Boetes wegens ontbrekende licenties

In april 2022 legde De Nederlandsche Bank Binance een boete op van €3,325 miljoen. De reden was het ontbreken van een licentie.

De boete werd in ieder geval met vijf procent verlaagd omdat Binance vervolgens de benodigde licentie aanvroeg.

Onlangs kwam het bedrijf onder vuur te liggen van de SEC in de VS. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission beschuldigde de Amerikaanse afdeling van het bedrijf van verduistering en klaagde de beurs aan. Slechts korte tijd later legde Binance.US zijn activiteiten bijna volledig stil; stortingen in USD zijn niet langer mogelijk.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven