Nieuws - Binance stopt handel in Rusland
Binance verbreekt de banden met Rusland. 's Werelds grootste cryptobeurs staakt zijn P2P-dienst in Amerikaanse dollars, euro's en roebels.
Een jaar na de invasie van Oekraïne nam de Europese Unie het tiende sanctiepakket tegen Rusland aan. Als gevolg van de strafmaatregelen stopt Binance nu volledig met handel op de Russische markt. Dit meldt Forbes Russia en is gebaseerd op verklaringen van een woordvoerder van het bedrijf.
Volgens de verklaring verbiedt 's werelds grootste cryptobeurs naar handelsvolume Russische klanten Amerikaanse dollars en euro's te kopen en te verkopen via zijn peer-to-peer (P2P) dienst. In ruil daarvoor mogen EU-burgers geen P2P-transacties in roebels uitvoeren via het handelsplatform. Met de dienst kunnen gebruikers in principe rechtstreeks waarden overdragen zonder dat Binance als tussenpersoon hoeft op te treden.
De maatregelen treffen vooral arbitragehandelaren en gebruikers die het P2P-platform gebruiken als alternatief voor SWIFT-overschrijvingen, vertelde Alexey Zyuzin aan Forbes. Alle andere gebruikers zouden minder getroffen moeten worden door de sancties, voegde de oprichter van het adviesbureau Crypto Holding eraan toe. De laatste keer dat Binance Russische gebruikers beperkte was in april vorig jaar.
Kort na het begin van de oorlog vuurde de EU een waar sanctiebombardement tegen Rusland af. De invoer van gas en olie werd stopgezet, Russische banken werden uitgesloten van het internationale communicatiesysteem voor financiële transacties (SWIFT) en tegoeden van oligarchen werden bevroren. Het doel was de economie van het land op de knieën te krijgen.
De maatregelen lijken dit doel echter niet te hebben bereikt. Na een daling van de economische productie vorig jaar voorspelt het Internationaal Monetair Fonds voor 2023 een groei van 0,2%.
Het Kremlin omzeilt de sancties door het Chinese betalingsnetwerk CIPS te gebruiken voor hun transacties, en de ingewikkelde financiële constructies van veel Russische oligarchen maken het voor de autoriteiten moeilijk om tegoeden toe te wijzen.
Daarbij komt het gebruik van blockchaintechnologie, die Rusland laat onderzoeken om sancties te omzeilen. Met het proefproject "CELLS" bouwt het Kremlin een SWIFT-alternatief op basis van DLT en zet het parallel daaraan vaart achter de ontwikkeling van een eigen digitale centrale bankmunt.
En het Kremlin geeft ook een duidelijk antwoord op de sancties uit de cryptosector. De Staatsdoema reageerde vorig jaar november op de beperkingen voor tal van beurzen en brokers met plannen voor een nationale cryptobeurs. Het blijft echter onduidelijk wanneer de implementatie zal beginnen.