Nieuws - In april rolt de digitale roebel Rusland binnen

Door Ted Maas

In april rolt de digitale roebel Rusland binnen

CBDC
CBDC Rusland

Rusland blijft werken aan de invoering van een digitale roebel. Daarom rolt de centrale bank vanaf 1 april een testfase uit voor de nationale CBDC. Dit meldt het staatspersbureau TASS, onder verwijzing naar verklaringen van vice-gouverneur Olga Skorobogatova.

Het project betreft met name peer-to-peer transacties tussen particulieren en detailhandelaren. Voor het project betrekt de Russische monetaire waakhond dertien banken die vooraf diverse tests op technisch en operationeel niveau hebben doorstaan. De banken zullen vervolgens de functionaliteit van de digitale roebel testen. Bij een volgende stap wil de centrale bank nadenken over mogelijke schaaloplossingen om de tests uit te breiden.

Digitale roebel komt in 2024

Wanneer deze uitbreiding precies zal plaatsvinden is nog niet duidelijk, maar moet rond 2024 plaatsvinden. Rusland wil de digitale roebel volgend jaar landelijk invoeren. Alle financiële dienstverleners en beurzen in het land moeten op het systeem worden aangesloten. Verdere functies, zoals een offline modus, moeten in 2025 komen. De focus op een eigen CBDC heeft de "hoogste prioriteit", benadrukte het hoofd van de centrale bank Elvira Nabiullina eind april 2022.

Dat het land zo hard aanstuurt op de digitale roebel is vooral te wijten aan de sancties die het Westen heeft opgelegd na de inval in Oekraïne. Geen enkele andere staat is door de internationale gemeenschap zo hard aangepakt als Rusland.

Bijgevolg zoekt het Kremlin naar alternatieven om deze strafmaatregelen te omzeilen. Naast een eigen CBDC is Rusland steeds meer bezig met de cryptosector.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven