Nieuws - Betaalt Rusland binnenkort met crypto?

Door Luc Vesters

Betaalt Rusland binnenkort met crypto?

Bitcoin (BTC)
Crypto-acceptatie
Wereldeconomie
Rusland legaliseert Bitcoin

Zoals het Russische nieuwsmedium TASS maandag meldde, is de regering daar van plan om cryptocurrencies te legaliseren voor internationale handel. Volgens viceminister van Financiën Aleksej Moiseev zijn de Centrale Bank en het ministerie van Financiën het daarmee eens: ",,Onder de huidige omstandigheden is het onmogelijk om het zonder internationale betalingen in cryptocurrency te doen."

Legalisering van cryptocurrencies voor internationale handel

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne is Rusland uitgesloten van het internationale betalingssysteem SWIFT. Het systeem is essentieel voor de veilige verwerking van betalingen op internationaal niveau. Blijkbaar wil Rusland nu de blockchain-technologie als alternatief benutten.

Handel zal waarschijnlijk alleen beschikbaar zijn voor pro-Russische landen. Al in maart berichtte BTC-ECHO over Russische pogingen om handel te starten met "bevriende" landen. Pavel Zavalny, voorzitter van de Staatsdoema-commissie voor Energie van de Russische Federatie, gaf toen commentaar op de handel met China en Turkije. "Wij stellen al lang voor dat China roebels en yuan in lokale valuta's verrekent. Met Turkije zal het lire en roebel zijn," zei hij in het voorjaar. Ook toen sloot hij handel in Bitcoin niet uit.

In mei was het Denis Manturov, de Russische minister van Industrie en Handel, die sprak over de legalisering van cryptocurrencies. Het is dan ook "slechts een kwestie van tijd". Nu, in het recente interview met Russia-24 (nieuws kanaal in Rusland), verduidelijkte Aleksey Moiseev dat wat "de regulering van de cryptocurrency markt betreft, deze nog in de kinderschoenen staat". Tot nu toe is er geen wet die handel met cryptocurrencies toestaat.

Strengere regels bij Britse cryptobeurzen

Ondertussen wil de Britse fiscus blijven optreden tegen Russische individuen en hen aan de sancties binden die het Westen heeft opgelegd. De officiële sanctierichtlijnen werden op 2 september bijgewerkt door het Office of Financial Sanctions Implementation van het Britse ministerie van Financiën.

De "Financial Sanctions Notice" geeft een verklaring welke crypto-activa moeten worden bevroren wanneer sancties worden opgelegd aan een individu of entiteit. Cryptobeurzen zouden dus onmiddellijk moeten handelen als ze vermoeden dat een van hun klanten gesanctioneerd zal worden of als ze een schending van sancties vermoeden.

Iran legaliseert cryptobetalingen bij import

Rusland is ook niet het eerste land dat cryptocurrencies gebruikt om economische sancties te omzeilen. Iran, gesanctioneerd voor zijn nucleaire programma en steun aan Hezbollah, Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad, vertrouwt al lang op het potentiële alternatief.

Volgens berichten van het lokale persbureau Tasnim is er nu een wet die het gebruik van Bitcoin en andere cryptocurrencies legaliseert als betaling voor importen. De eerste pogingen waren al op voorhand gedaan. Begin augustus werd gezegd dat "het gebruik van cryptocurrencies en smart contracts in de buitenlandse handel met geselecteerde doellanden" tegen eind september grootschalig zou zijn.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven