Nieuws - Binance oprichter Zhao moet paspoorten inleveren

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Binance oprichter Zhao moet paspoorten inleveren

Binance oprichter Zhao moet paspoorten inleveren

Binance-oprichter CZ staat in april terecht. Nu wil de aanklager zijn vrijheid om te reizen verder beperken. Wat zit hier achter?

Vrijdag vroeg het Amerikaanse Openbaar Ministerie een rechter om de borgtochtvoorwaarden voor cryptomiljardair Changpeng "CZ" Zhao verder aan te scherpen. De voormalige CEO en oprichter van Binance is momenteel op borgtocht in de Verenigde Staten.

Zhao moet nu op het vasteland van de VS blijven tot zijn veroordeling op 30 april en moet elke reis drie dagen van tevoren aankondigen. Hij moet ook zijn Canadese paspoort en "alle andere huidige en verlopen paspoorten en reisdocumenten" overhandigen aan zijn advocaten. Dit is wat de aanklacht eist.

Naast zijn Canadese paspoort heeft Zhao ook het staatsburgerschap van de Verenigde Arabische Emiraten. Hij wilde daarheen reizen voor een familiebezoek voor zijn veroordeling en was bereid om al zijn bezittingen te verpanden aan Binance US.

Toch werd de motie van rechter Jones op 29 december afgewezen vanwege het vluchtrisico. "Dit is echt een zaak waarbij de ethiek van het bedrijf in gevaar is gebracht door hebzucht," zei de behandelende rechter tijdens een hoorzitting op 23 februari.

Eind november pleitte Zhao schuldig aan het niet handhaven van een effectief antiwitwasprogramma. De strafrechtelijke veroordeling werd onlangs uitgesteld van 23 februari tot 30 april.

Hij nam ontslag als CEO van Binance als onderdeel van een schikking van $4,3 miljard tussen de cryptobeurs en de Amerikaanse autoriteiten. Zhao en Binance hebben echter nog steeds te maken met een civiele procedure bij de SEC.

Volgens voormalig SEC-medewerker John Reed Stark kan Zhao een gevangenisstraf van 12 tot 18 maanden tegemoet zien in de Verenigde Staten vanwege de Amerikaanse strafmaatrichtlijnen, ondanks zijn bereidheid om mee te werken.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven