Nieuws - Zwitserse nationale bank wil CBDC introduceren voor de groothandel

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Zwitserse nationale bank wil CBDC introduceren voor de groothandel

CBDC
Zwitserse nationale bank, wil CBDC introduceren voor de groothandel

Over de hele wereld onderzoeken en ontwikkelen 130 landen hun eigen CBDC (Central Bank Digital Currency). Nu waagt ook Zwitserland een uitstapje naar het digitaal geld.

Volgens een bericht van Reuters is de Zwitserse Nationale Bank (SNB) van plan om een digitale bankmunt (CBDC) voor de groothandel uit te geven. Volgens het rapport kondigde het hoofd van de SNB, Thomas Jordan, dit op 26 juni aan op het Point Zero Forum conferentie in Zürich.

Als onderdeel van een proefproject zal het digitale geld worden uitgegeven op de Zwitserse digitale beurs SIX. Jordan benadrukte echter dat het project "niet zomaar een experiment" is. "Het zal echt geld zijn, gelijkwaardig aan bankreserves, en het doel is om echte transacties met marktdeelnemers te testen," liet Jordan weten. Daar voegde hij aan toe, dat een CBDC voor de groothandel ("wholesale") is. Dit type digitaal centralebankgeld is bedoeld voor handel tussen commerciële banken of andere financiële instellingen.

SNB gaat voorzichtig te werk

De SNB acht een CBDC voor particuliere en particuliere klanten in de toekomst niet onmogelijk, maar is wel voorzichtig. "We sluiten niet uit dat we nooit CBDC’s in de retail zullen introduceren, maar we zijn op dit moment nog een beetje voorzichtig," zei Jordan volgens het rapport.

Een exacte datum voor de start van de testfase is nog niet vastgesteld. Reuters citeerde de bankdirecteur toen hij zei dat het project "binnenkort" zou beginnen. Ondertussen blijft de wereldwijde ontwikkeling van CBDC's doorgaan.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven