Nieuws - Wat levert de digitale euro de eindgebruiker op?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Wat levert de digitale euro de eindgebruiker op?

CBDC
Wet en regelgeving
Wat levert de digitale euro de eindgebruiker op?

De digitale euro verdeelt de meningen. De voordelen voor de burger zijn onduidelijk. Een onderwerp dat ook de 3e Blockchain Roundtable bezighield.

Digitale centrale bankmunten winnen wereldwijd aan belang. Volgens een studie werkten begin dit jaar 114 landen aan een CBDC - waaronder de Europese Centrale Bank. De monetaire bewaker bevindt zich momenteel in een studiefase. In oktober wordt besloten hoe het verder moet met de digitale euro. Een vraag die ook politici bezighoudt.

De Duitse FDP organiseerde hierover een discussieronde in de Bondsdag. De blockchain-expert van de Vrije Democraten, Frank Schäffler, nodigde verschillende belanghebbenden uit de financiële sector uit. De zaal was snel gevuld. Ze wilden allemaal hun vragen over de digitale euro kwijt. Uiteindelijk was het voor iedereen duidelijk: we staan nog maar aan het begin. Vooral de voordelen voor de eindconsument zijn nog niet duidelijk.

Voor de parlementaire staatssecretaris van het federale ministerie van Financiën biedt een hoge mate van privacy een stimulans voor de eindconsument om een digitale euro te gebruiken vóór particuliere oplossingen zoals Apple of Google Pay. Men is perfect in staat om "minder gegevens te verzamelen", vervolgde de FDP-politicus. Daartoe zouden de ministers van Financiën van de EU-landen een medebeslissingsrecht tegenover de ECB krijgen.

Jonas Gross van de Digital Euro Association prees het bijna twee uur durende evenement. Voor hem was een ander voordeel een functie die de digitale euro zowel on- als offline bruikbaar zou maken.

"ECB staat onder druk om te handelen"

Philipp Sandner van de Frankfurt School of Finance and Management is een soortgelijke mening toegedaan. De ECB staat onder druk, ook omdat Bitcoin, stablecoins en niet in de laatste plaats China de druk op de centrale bank hebben opgevoerd. De Volksrepubliek geldt als pionier op dit gebied en introduceerde onlangs haar CBDC in een hele stad. Er is geen aandacht voor privacy. In Europa is dit echter essentieel voor een succesvolle digitale euro, zegt Sandner. Zonder privacyfuncties zullen eindgebruikers hun betaalgedrag niet veranderen. Maar: "Uiteindelijk kan de ECB niet aan alle wensen voldoen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven