Nieuws - Zullen de aanklachten tegen Sam Bankman-Fried worden ingetrokken?

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Zullen de aanklachten tegen Sam Bankman-Fried worden ingetrokken?

Scams, criminaliteit en fraude
Wet en regelgeving
Zullen de aanklachten, tegen Sam Bankman-Fried worden ingetrokken?

Sommige aanklachten tegen de FTX-oprichter moeten misschien door het Amerikaanse Openbaar Ministerie worden ingetrokken als de Bahama's geen speciale toestemming verlenen.

Drie aanklachten van voormalig FTX CEO Sam Bankman-Fried kunnen worden ingetrokken als de regering van de Bahama's zich daartegen verzet. Dit blijkt uit een document dat op 29 mei werd ingediend bij de US District Court voor het Southern District van New York.

De verdediging van Bankman-Fried had eerder aangevoerd dat sommige aanklachten van het Amerikaanse Openbaar Ministerie niet waren opgenomen in de oorspronkelijke aanklacht die ten grondslag lag aan de uitlevering van Bankman-Fried. De aanvullende aanklachten waren daarom een schending van het uitleveringsverdrag tussen de Bahama's en de VS en moesten worden verworpen.

Het verdrag weerhoudt de VS niet om een verdachte na zijn uitlevering nog te beschuldigen van bijkomende misdrijven, laat het openbaar ministerie weten. Maar alleen zolang hij niet "gevangengezet, veroordeeld of gestraft" wordt voor deze bijkomende misdrijven zonder de toestemming van het land van uitlevering.

Toestemming nodig van de Bahamaanse autoriteiten

Voor aanvullende aanklachten is dus eerst toestemming nodig van de Bahamaanse autoriteiten. "De regering zal doorgaan met de nieuwe aanklachten in de S5 aanklacht indien de Bahama's zullen instemmen met een proces over deze aanklachten, en zal niet doorgaan met deze aanklachten indien de Bahama's zich verzetten tegen het verzoek van de regering," volgens de brief.

De drie aanklachten, waarvoor een ontheffing van de Bahama's nodig is, omvatten samenzwering om bankfraude te plegen, samenzwering om een geldtransferbedrijf zonder vergunning te exploiteren en samenzwering om de Foreign Corrupt Practices Act te schenden.

In november 2022 stortte de cryptobeurs FTX, opgericht door Bankman-Fried, in. Zijn proces staat gepland voor oktober 2023. Hem hangt maximaal 115 jaar gevangenisstraf boven het hoofd.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven