Nieuws - Zoveel crypto hebben de superrijken in hun wallets
Door
Een nieuw rapport van KPMG en Aspen Digital laat zien hoe rijke gezinnen en family offices in Singapore en Hongkong investeren.
Bitcoin, Altcoins of liever NFT's? Volgens Statista zijn er momenteel wereldwijd meer dan 9.000 cryptocurrencies - in juli van dit jaar waren dat er zelfs meer dan 10.500. Terwijl West-Europa de grootste crypto-economie ter wereld is, neemt de adoptie van Bitcoin en andere cryptocurrencies snel toe, vooral in de Aziatische regio.
Een nieuw rapport van KPMG China en Aspen Digital geeft meer inzicht in het investeringsgedrag in digitale activa. Volgens hun eigen informatie hebben ze in Q2 2022 in totaal 30 family offices (FO's) en high-net-worth individuals (HNWI) in Singapore en Hong Kong ondervraagd.
Volgens het onderzoek heeft meer dan de helft (58 procent) van de respondenten al geïnvesteerd in digitale bezittingen. Een derde (34 procent) is maar liefst daarin geïnteresseerd. Volgens het rapport investeert maar 8 procent niet in Bitcoin en andere cryptocurrencies.
Volgens de studie maakt de meerderheid van de respondenten zich vooral zorgen over de regulering van digitale activa. De helft van de respondenten maakt zich zorgen over de hoge koersschommeling in de cryptosector (50 procent) en het beperkte onderzoek naar en de waardering van digitale bezittingen (50 procent). Bij 37 procent van alle respondenten dragen ook fiscale kwesties bij aan de onzekerheid.
Vooral in de stadstaat Singapore lijkt de nadruk momenteel te liggen op consumentenbescherming met betrekking tot cryptocurrencies. De Monetary Authority of Singapore (MAS) - de centrale bank en toezichthouder op de financiële markten van Singapore - heeft twee nieuwe aanbevelingen voor regelgeving gepubliceerd om de bescherming van beleggers in de cryptosector te versterken.
Volgens hen eist de MAS dat bedrijven "de activa van klanten naar behoren scheiden". Daarnaast moet het verboden worden om kleine beleggers "gebruik te laten maken van kredietfaciliteiten en hefboomwerking" in de cryptohandel.
In de portefeuille spelen cryptocurrencies echter slechts een ondergeschikte rol in vergelijking met traditionele activa. Volgens het rapport maken digitale activa minder dan 5 procent uit van de portefeuilles van 60 procent van de respondenten en 10 tot 20 procent van een vijfde (20 procent) van de deelnemers. Voor 6 procent vormen digitale activa 30 procent of meer van de portefeuille.
Een andere vraag is echter hoe de gewenste portefeuille eruit moet zien: Zo zegt 40 procent tussen 5 en 10 procent van zijn portefeuille te willen beleggen in digitale bezittingen, terwijl een derde (33 procent) het bij minder dan 5 procent van de portefeuille wil laten.
Ondertussen is de keuze van de activa duidelijker: Alle respondenten die al in digitale activa beleggen zouden Bitcoin (BTC) in hun portefeuille hebben, 87 procent van hen Ethereum (ETH). Stablecoins, NFT en Metaverse bezittingen worden elk door 60 procent van de deelnemers aan de enquête opgenomen. DeFi tokens zouden ook een plaats hebben gevonden in de portefeuille van iets minder dan de helft (47 procent).