Nieuws - Zo wil Solana één miljoen transacties per seconde wil bereiken

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Zo wil Solana één miljoen transacties per seconde wil bereiken

Solana (SOL)
Blockchain/Technologie
Zo wil Solana één miljoen transacties per seconde wil bereiken

Sneller en veiliger: Solana maakt zich op voor de bullmarkt met Firedancer. De koers van SOL zal volgens velen ongekende hoogten bereiken. Dit zijn de redenen.

Het was een van de grootste aankondigingen voor Solana in de afgelopen maanden: de Firedancer client van de blockchain is officieel gelanceerd op het testnet. De aankondiging werd vorige week gedaan tijdens de Solana Breakpoint in Amsterdam, de grootste blockchainconferentie. Het resultaat was een enorme hype: de prijs schoot in de loop van de week met 40 procent omhoog. En daarmee ook de voorspellingen: Solana zou tegen 2030 kunnen oplopen tot 3.200 dollar, kondigde vermogensbeheerder VanEck aan in een rapport. De populaire grote belegger Raoul Pal voegde nog wat brandstof toe aan het FOMO-vuur: de upgrade is een "quantum leap in termen van snelheid", niet alleen voor Solana, maar voor de hele industrie. Het doel: een miljoen transacties per seconde. Dit is al bereikt in tests. Zorgt Solana met de upgrade voor een revolutie in de crypto-industrie?

Firedancer is een tweede validatorclient voor het Solana-netwerk. Deze is helemaal opnieuw gebouwd, zelfs in een andere programmeertaal. Validators kunnen dan uit beide clients kiezen. Het voordeel: meer veiligheid, maximale snelheid. Solana faalde bijna zeven keer in 2022. Firedancer fungeert dan als noodstroomgenerator.

Een team met de naam Jump Crypto is al sinds 2021 bezig met de ontwikkeling van de client. Een releasedatum: moeilijk te zeggen. De lancering was eigenlijk gepland voor eind 2023. Het beloofde doel: 100.000 transacties per seconde. Nu bieden ze tot een miljoen transacties. Maar pas medio 2024. Niemand weet precies wanneer Firedancer echt live gaat. Raoul Pal denkt echter dat de kans groot is dat de blockchain in de volgende bullmarkt de show steelt van alle andere grote cryptoprojecten, mede dankzij de upgrade: net als Ethereum in de hausse van 2021.

Hype of slechts een flits in de pan?

Met Firedancer zou Solana in theorie klaar zijn voor mainstream adoptie: sneller en goedkoper dan zelfs creditcardgigant Visa. Dit zou de blockchain geschikt maken voor onder andere high-frequency trading - een miljardenbusiness. Solana heeft echter nog een ander probleem niet opgelost: het ontwikkelen van goede dApps die geschikt zijn voor de massa en makkelijk te gebruiken.

Solana koopt zijn voordelen ook met een doorslaggevend nadeel: de exploitatie van de blockchain genereert nauwelijks winst door de lage vergoedingen, maar het is erg duur om een validator te exploiteren. Daarom moet het netwerk worden gesubsidieerd met nieuwe kapitaalinjecties en de eigen muntreserves van het bedrijf. Nog een reden voor voorzichtigheid: Solana verfraait zijn cijfers graag, vooral voor marketingdoeleinden. Eén miljoen transacties - klinkt sensationeel. Toen de blockchain werd gelanceerd, werd er gepraat over 65.000 transacties per seconde. Dit werd echter alleen in tests bereikt. In werkelijkheid was het minder dan een tiende.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven