Nieuws - Solana koers naar 3.000 US dollar?
Door
Layer 1 blockchain Solana wordt beschouwd als een van de grootste concurrenten van Ethereum. Dit ondanks de bijna instorting van het ecosysteem in de nasleep van het FTX-debacle. Sinds het prijsdieptepunt in december 2022 van ongeveer acht US dollar, wist de SOL token bijna een jaar later te katapulteren naar zijn huidige jaarlijkse hoogtepunt van 35 US dollar.
Voor de komende jaren wordt nu een nog verdere groei voorspeld, zoals blijkt uit het nieuwste rapport van vermogensbeheerder VanEck. In een bullish scenario, aldus VanEck, zou de SOL in 2030 zo'n 3.211 US dollar kunnen bereiken. Dat zou een duizelingwekkende groei zijn van meer dan 10.000 procent ten opzichte van het huidige niveau. Een neerwaartse prognose uit hetzelfde rapport daarentegen ziet SOL op een magere $9,81, mijlenver verwijderd van het hoogste niveau van $260 in het verleden.
In een eerder rapport voorspelde de vermogensbeheerder een bullish doel voor Ethereum van meer dan $50.000 in 2030, waarbij Ethereum het dominante platform voor slimme contracten zou blijven. Voor de beoordeling van Solana gaan analisten ervan uit dat SOL ongeveer 20 procent van de toekomstige vergoedingen van Ethereum zou kunnen vangen. De verschillende filosofieën van de twee blockchains zouden ook voorkomen dat Solana meer dan de helft van het marktaandeel verovert.
In het model van de analisten zou Solana echter de eerste blockchain applicatie zijn die meer dan 100 miljoen gebruikers heeft. Dat komt omdat het grootste obstakel voor de adoptie van crypto tot nu toe, in de ogen van de vermogensbeheerder, de lastige afhandeling is. De hoge transactiesnelheden en lage kosten van Solana maken blockchain daarentegen klaar voor massale adoptie, zei hij.
Solana gaat nu op eerder over het hoofd geziene industrieën in de sector focussen, zei hij. Verdere ontwikkelingen van de Saga telefoon en Solana's mobiele stack kunnen dus zorgen voor toekomstige aanpassingen. Dit is een duidelijk voordeel ten opzichte van Ethereum, waarvan de vergoedingen vaak omhoog schoten in de nasleep van NFT mints en airdrops.
Op het gebied van vergoedingen zou Solana echter een heel ander probleem hebben, zei VanEck. Dat komt omdat de kosten voor het onderhouden van het netwerk via validators momenteel vele malen hoger zijn dan de inkomsten die worden gegenereerd door de kleine vergoedingen, zei hij. Als gevolg daarvan moeten exploitanten van nodes SOL verkopen om de kosten te dekken, zei hij. Totdat dat vergoedingsmodel verbetert, zei VanEck, zal Solana in de toekomst afhankelijk zijn van een "consistente instroom van speculatief kapitaal" om in zijn huidige vorm te blijven bestaan.