Nieuws - Zo serieus zijn BlackRock, Fidelity Investments en Co. over Bitcoin

Door Ted Maas

Zo serieus zijn BlackRock, Fidelity Investments en Co. over Bitcoin

Bitcoin (BTC)
Wereldeconomie
Investeren
Zo serieus zijn BlackRock, Fidelity Investments en Co. over Bitcoin

De meningen onder marktwaarnemers en experts zijn verdeeld als het gaat om de Bitcoin ETF-aanvragen van BlackRock, Fidelity en Invesco. Sommigen suggereren dat deze bedrijven gewoon snel geld willen verdienen, terwijl anderen geloven dat ze een visie hebben voor een nieuwe financiële toekomst. Laten we de situatie eens beter bekijken.

We hebben al uitgebreid bericht over de bitcoin ETF-voorstellen van Wall Street-reuzen als BlackRock, Fidelity Investments en Invesco. Een omstreden kwestie is de mate waarin deze vermogensbeheerders serieus zijn over de digitale activaklasse.

Bitcoin ETF's: Snel geld verdienen?

Voor de internationaal bekende goudfan en Bitcoin-criticus Peter Schiff is de zaak duidelijk. In een interview met BTC-ECHO vergelijkt hij BlackRock en Co. met casino-exploitanten die bewust geld uit de zakken van hun klanten halen en puur opportunistisch handelen:

“Eerst genereren ze publiciteit en als de prijzen zijn gestegen, verkopen ze weer en gebruiken eventueel een klein deel van deze winst om een deel van de kosten van het maken van deze producten te dekken. Het lijkt op een pump-and-dump schema.”

Schiff, die wel vaker kritisch op Bitcoin is, ziet de bitcoin spot ETF’s als een Trojaans paard en een shell game die helemaal niets te maken heeft met overtuigingen. Integendeel, ze manifesteren eerder de anti-attitude van Wall Street tegenover Bitcoin en andere cryptocurrencies.

BlackRock CEO Larry Fink met duidelijke woorden

Maar dat is de mening van Peter Schiff. Laten we de woorden van BlackRock CEO Larry Fink eens onder de loep nemen. In een interview met de nieuwszender Fox Business uitte hij zijn duidelijke overtuiging voor Bitcoin: "Crypto is digitaal goud en Bitcoin is een internationale asset ... het kan een asset zijn die mensen als alternatief kunnen gebruiken," vervolgt Fink.

Natuurlijk kun je beargumenteren dat deze uitspraak slechts een deel van de verkoopstrategie is, mits BlackRock toestemming krijgt om een bitcoin spot ETF uit te geven. Aan de andere kant heeft Larry Fink een reputatie te verliezen. Een reputatie die hij hiermee op het spel zet. Zeker geen onbelangrijke zaak voor de miljardair. Als Fink helemaal niets van Bitcoin zou vinden, zou het ongelooflijk zijn als hij zich tot zo'n uitspraak in het openbaar zou verlagen.

Alleen beheerder, niet altijd beslisser

Zelfs als BlackRock met zijn adviseurs de beleggingsstrategie van zijn klanten kan beïnvloeden, zijn het de kopers zelf die aan- en verkoopbeslissingen nemen. Een ETF is immers slechts een aanbod dat wordt gedaan aan potentiële klanten. In tegenstelling tot een hedgefonds met actief beheer, zijn de handen van een ETF-aanbieder gebonden.

Een pump-and-dump regeling, zoals Peter Schiff voorspelt, is daarom vrij moeilijk uit te voeren door ETF vermogensbeheerders. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat BlackRock, net als haar bitcoin spot ETF concurrenten Fidelity Investments en Invesco, er direct belang bij heeft om bitcoin naar beneden te sturen.

Meningen over Bitcoin kunnen veranderen

Schiff zijn commentaar is dus vooral heel negatief omdat de imagoschade voor vermogensbeheerders bij een ineenstorting van Bitcoin, zoals Peter Schiff voorspelt, erg groot zou zijn. En zoals bekend zijn de meningen van Wall Street-medewerkers zeer uiteenlopend. Kort gezegd: Sommige werknemers van de investeringsgiganten vinden Bitcoin goed, anderen in het eeuwenoude systeem vinden het slecht. Daarom is er geen eenduidige mening en investeringsstrategie over Bitcoin en andere cryptocurrencies, al lijkt de stuwkracht op de lange termijn niet te stoppen.

Vooral omdat steeds meer bankiers in de traditionele financiële wereld van gedachten veranderen over de digitale activaklasse naarmate de tijd vordert. Dit wordt het best geïllustreerd door de BlackRock-baas zelf. In 2017 had hij Bitcoin nog bekritiseerd als een "index voor het witwassen van geld". De nieuwe vraag aan Larry Fink of Wall Street nu serieus over Bitcoin beantwoord hij met: "ja, inmiddels wel". Tijden veranderen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven