Nieuws - Zo betrouwbaar is het Bitcoin-netwerk

Door Luc Vesters

Zo betrouwbaar is het Bitcoin-netwerk

Bitcoin (BTC)
Blockchain/Technologie
Zo betrouwbaar is het Bitcoin-netwerk

Er zijn 3.964 dagen - bijna 11 jaar - verstreken sinds de laatste downtime in het Bitcoin-netwerk. De zogenaamde uptime is daarmee 99,98 procent. Daarmee is de BTC blockchain een van de meest betrouwbare netwerken aller tijden.

Dan Held vergelijkt de uptime met Amazon, Facebook of Google. De Bitcoin-veteraan geeft geen procentuele waarde. Als het aan sommige Bitcoiners op Reddit ligt, klopt de vergelijking sowieso niet. Het verschil met betalingsnetwerken zoals VISA, Mastercard of AMEX is veel interessanter. Volgens Held vallen de netwerken van deze dienstverleners gemiddeld één keer per jaar uit.

De uptime van Bitcoin wordt elk jaar beter

De uptime van Bitcoin wordt elk jaar beter I Bron: Bitcoinuptime.org

Bitcoin verslaat Amerikaanse dollar en altcoins

Een vergelijking met de reservevaluta van de wereld, de Amerikaanse dollar, is ook interessant. Volgens een bericht op Reddit heeft de Amerikaanse dollar een uptime van 99,984 procent, minder dan Bitcoin. De waarden zijn gebaseerd op historische context:

In 1775 gaf het Continentale Congres van de Verenigde Staten toestemming voor de uitgifte van Continental Currency, de eerste Amerikaanse valuta die in dollars werd uitgedrukt. In mei 1781 hadden deze Continentals zoveel aan waarde verloren dat ze niet meer circuleerden als betaalmiddel. Op 6 juli 1785 keurde het Continental Congress de introductie goed van een nieuwe versie van de Amerikaanse munteenheid, de US dollar.

Theoretisch was de Amerikaanse dollar dus vier van de 249 jaar inactief. Hier zijn echter geen officiële meetgegevens over.

De vergelijking met altcoins, voornamelijk Solana, is relevanter. De "snelste blockchain ter wereld" heeft vaak gefaald. Critici zien de reden voor de instabiliteit van het systeem in een ontwerpprobleem met de blockchain.

Bitcoin faalde in 2010 en 2013

De eerste keer dat Bitcoin faalde was anderhalf jaar na de lancering. Op 15 augustus 2010 werd een transactie ontdekt in block 74638 die 184,4 miljard BTC creëerde voor drie adressen. Twee ontvingen elk 92,2 miljard BTC, de " block finder" ontving nog eens 0,01 BTC. De reden: een fout in de code.

Volgens gesprekken op het Bitcointalk forum was het waarschijnlijk Bitcoin oprichter Satoshi Nakamoto die het probleem oploste. Binnen vijf uur na de ontdekking werd een nieuwe clientversie uitgebracht met een regelwijziging om transacties met zogenaamde spend overflow af te wijzen. Dit leidde tot een soft fork van de blockchain. Het incident duurde acht uur en 27 minuten: Gedurende deze tijd was het Bitcoin netwerk inactief.

De laatste keer dat Bitcoin down ging was in 2013. Omdat miners een andere clientversie gebruikten, verwierpen node's de geproduceerde blocks. Dit leidde tot een tijdelijke fork van de blockchain op blokhoogte 252.450, die na zes uur en twintig minuten was opgelost.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven