Nieuws - Zal Bitcoin nu dalen naar 42.000 USD?
Analisten van JPMorgan verwachten dat de prijs van Bitcoin na de halvering zal dalen tot 42.000 dollar. De dalende rendementen van mining bedrijven zijn hier de oorzaak van. Volgens senior analist Nikolaos Panigirtzoglou van JPMorgan zal de halvering invloed hebben op de productiekosten van de miners en uiteindelijk op het rendement van de bedrijven.
"De productiekosten van Bitcoin hebben in het verleden als een bodem voor de Bitcoin-prijzen gefungeerd," staat in het rapport van de Amerikaanse bank. De productiekosten bedragen momenteel USD 26.500, maar zouden met de halvering verdubbelen tot USD 53.000.
De productiekosten voor één Bitcoin stijgen voortdurend I Bron: JPMorgan
Omdat volgens JPMorgan ongeveer 20 procent van de hashrate verdwijnt met de halvering zouden de onrendabele miners hun apparaten moeten uitschakelen. De gemiddelde productiekosten zouden dan USD 42.000 bedragen, gebaseerd op elektriciteitskosten van USD 0,05 per kilowattuur.
Er wordt ook verwacht dat de BTC-prijs na de halvering in de richting van dit prijsniveau zal bewegen, volgens het rapport. Volgens de voorspelling van JPMorgan is de halvering een zogenaamde "sell the news" gebeurtenis.
Een "sell the news" gebeurtenis treedt op wanneer de prijs van een actief daalt na de publicatie van positief nieuws omdat marktdeelnemers hun winsten realiseren en verkopen.
Dit zou een nieuwe crisis voor miners kunnen betekenen. Naast JPMorgan ziet ook uitgever van crypto-effecten CoinShares de halvering als een stresstest voor de industrie. Van de 14 geanalyseerde bedrijven zouden er slechts vijf winstgevend zijn.
Op het moment van schrijven wordt Bitcoin verhandeld op 62.216 USD, met een totale prijsstijging van 44 procent in de afgelopen 30 dagen. Dankzij deze aanzienlijke prijsexplosie boeken zowel langetermijnbeleggers als nieuwe beleggers winst in hun portefeuilles.
Naast langetermijnbeleggers (blauw) bevinden ook kortetermijnbeleggers (rood) zich met hun belegging in de winstzone (boven de waarde: 1) I Bron: Glassnode
Zoals de gegevens van Glassnode laten zien, is de gemiddelde winst van alle Bitcoin-beleggers ongeveer 13 procent. Het is dus goed mogelijk dat sommige beleggers hun BTC met winst verkopen. Is dit een bedreiging voor de Bitcoinprijs?
Het valt echter nog te bezien of deze potentiële verkoopdruk genoeg zal zijn om Bitcoin op de lange termijn verder omlaag te duwen. Met de in januari gelanceerde spot ETF's profiteert de Bitcoin markt in ieder geval van immense druk van kopers.
De ETF sponsors hebben meer dan 300.000 BTC verzameld voor hun investeerders sinds de lancering op 11 januari - in totaal 37 handelsdagen. Ondertussen worden er slechts 900 nieuwe BTC per dag aan het systeem toegevoegd, en na de halvering slechts 450 BTC.
Als de institutionele interesse op het huidige niveau blijft, gelden de regels van de economie: als het aanbod beperkt is, maar de vraag extreem hoog, zal de prijs stijgen.