Nieuws - Worldcoin: zo wil de bedenker van ChatGPT crypto voor eind 2023 geschikt maken voor de massa

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Worldcoin: zo wil de bedenker van ChatGPT crypto voor eind 2023 geschikt maken voor de massa

Blockchain/Technologie
Digitale ID's opslaan, cryptobetalingen doen en een onvoorwaardelijk basisinkomen: Worldcoin wil dit allemaal combineren

Digitale ID's opslaan, cryptobetalingen doen en een onvoorwaardelijk basisinkomen: Worldcoin wil dit allemaal combineren en wil binnenkort zijn app lanceren. Vooruitstrevend, maar er is ook kritiek.

De visie klinkt wild. Een app voor alles. In de toekomst kun je er gratis mee betalen met crypto, op een fraudebestendige manier je identiteit bewijzen en zelfs een onvoorwaardelijk basisinkomen ontvangen. Worldcoin wil dit mogelijk maken. Misschien wel een van de meest ambitieuze crypto-ecosystemen van de afgelopen jaren. Daarachter zit Sam Altman, de oprichter en CEO van ChatGPT. De AI is de snelst groeiende internetdienst aller tijden. Ook hooggeplaatste investeerders steunen Worldcoin, waaronder Andressen Horrowitz en Coinbase.

De stelling achter het project: over een paar jaar zullen automatisering en kunstmatige intelligentie de economie volledig veranderen. Van geneeskunde tot journalistiek: in veel bedrijfstakken wordt de mens steeds meer vervangen door intelligente machines. Experts voorspellen dit al jaren. Tot 80 procent van de banen zou verloren kunnen gaan. Aan de andere kant zal AI volgens Altman leiden tot hoge productiviteit. De stichting achter Worldcoin spreekt van een "tijdperk van overvloed". Hun zorg: het weer onder de mensen verdelen, via hun systeem. Waar regeringen al jaren over praten, wil Sam Altman via crypto invoeren: Een onvoorwaardelijk basisinkomen.

Worldcoin is gebouwd op Optimism, een Layer 2-oplossing voor Ethereum. De bijbehorende World-app belooft fee-free transacties met FIAT of crypto. Het lijkt ook de Ethereum Name Service te hebben geïntegreerd. Dit betekent dat het open staat voor dApps uit het ecosysteem. De code blijft naar verluidt open source. Het project is opgericht in 2019, bevindt zich sinds 2022 in een testfase en wil in de zomer van 2023 lanceren. 80 procent van de tokens wordt verdeeld onder de gemeenschap, terwijl het team en de investeerders elk 10 procent voor zichzelf houden. Maar er zit een groot addertje onder het gras.

Irisscan vereist

Wie wil deelnemen aan het utopische project moet zijn irissen laten scannen door een machine die Orb heet. Deze worden geplaatst bij universiteiten en supermarkten om te controleren of iemand echt en uniek is. Ogen worden een teken van menselijkheid in een door AI gedomineerde toekomst. "Aangezien geen twee mensen hetzelfde irispatroon hebben en deze patronen zeer moeilijk te vervalsen zijn, kan de Orb nauwkeurig mensen van elkaar onderscheiden zonder dat hij andere informatie over hen hoeft te verzamelen - zelfs niet hun naam", aldus Worldcoin.

De gegevens worden gebruikt om een "IrisHash" te genereren die lokaal in de Orb wordt opgeslagen. Volgens Worldcoin wordt de code nooit gedeeld, maar alleen gecontroleerd of de hash al bestaat in de database. Om dit te doen, zegt het bedrijf dat het een nieuwe cryptografische methode gebruikt om de privacy te beschermen, het "zero-knowledge proof". Als het algoritme geen match vindt, heeft de persoon de uniciteitscontrole doorstaan en kan hij het registratieproces voortzetten met een e-mailadres, een telefoonnummer of een QR-code om zijn Worldcoin-wallet in te stellen. Dit alles zou in enkele seconden moeten gebeuren.

Worldcoin lost dus twee andere problemen tegelijk op: Mensen zijn met deze methode duidelijk te onderscheiden van machines, wat in de digitale ruimte steeds belangrijker zal worden. En het garandeert meer privacy dan de huidige oplossingen. Want als het systeem ingeburgerd raakt, hoef je niet langer overal je gegevens af te geven, maar alleen de "irishash".

Worldcoin zou al wetten overtreden hebben

Althans in theorie. Want volgens de huidige voorwaarden worden de gegevens van gebruikers wel degelijk opgeslagen, mits ze daar toestemming voor geven. Dat is straks niet meer nodig, beweert het bedrijf. De AI voor irisherkenning zou eerst goed genoeg getraind moeten worden. Maar ook een rapport van de MIT Technology Review roept vragen op. Worldcoin zou zijn eerste half miljoen gebruikers, voornamelijk in opkomende landen, hebben geworven met behulp van twijfelachtige methoden.

Vertegenwoordigers van het bedrijf zouden "meer persoonlijke gegevens hebben verzameld dan ze toegaven". Ze hebben ook "geen zinvolle toestemming gekregen" van hun testgebruikers. In plaats daarvan zouden ze arme mensen hebben gelokt en misleid met beloften van rijkdom, nadat zij hun biometrische gegevens door hebben gegeven. MIT zegt: Worldcoin heeft mogelijk zelfs de toepasselijke wetten inzake gegevensbescherming overtreden.

Het verhaal rond OpenAI zou ook op zijn hoede moeten zijn. Het toonaangevende AI-bedrijf begon met grote idealen als non-profit onderneming. Daar is niet veel van overgebleven. Sinds de miljardendeal met Microsoft ligt de nadruk op het hypercommercialiseren van de software, te beginnen met de verkoop van GPT-licenties en premium toegang.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven