Nieuws - Wordt Ethereum weer meer gedecentraliseerd?

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Wordt Ethereum weer meer gedecentraliseerd?

Ethereum (ETH)
Blockchain/Technologie
Investeren
Ethereum gedecentraliseerd

Na de samenvoeging komt het Ethereum-netwerk onder druk te staan door toenemende centralisatie. Wat zou moeten helpen? Gezonde concurrentie tussen cloud providers en node hosts.

Iets minder dan een maand geleden slaagde de verandering van Ethereums consensusmechanisme. Wat al enkele jaren gepland was, kon eindelijk worden uitgevoerd: de Merge. De veronderstelde upgrade was bedoeld om de schaalbaarheid te vergroten en het energieverbruik te verminderen. Maar wat vooraf al duidelijk was: de decentralisatie krimpt.

Decentralisatie op Ethereum brokkelt af

Staken moet je leren. Om een ETH staking validator te worden, moet je 32 Ether inzetten. Bovendien moet elke validator 24/7 online zijn en specifieke software op een computer draaien om deel te nemen aan het transactievalidatieproces. In ruil daarvoor ontvangen validators beloningen in ETH. Momenteel kan dit een jaarlijks rendement van ongeveer 5 procent op Ether opleveren.

Deze omstandigheid heeft een markt gecreëerd voor projecten als Lido en andere staking providers, die ook kleine investeerders in staat stellen om deel te nemen aan staking met een willekeurig bedrag aan ETH. Lido en andere aanbieders bundelen de stortingen van hun gebruikers in 32-ETH-blokken en dragen deze over aan diverse professionele staking operators, die de hardware voor de validators leveren en beheren.

Omdat grotere staking pools zoals Lido een grotere kans hebben om het volgende blok te valideren - en dus de staking reward te innen - vertrouwen steeds meer klanten hun Ether toe aan Lido. Perfecte omstandigheden voor toenemende centralisatie.

Decentralisatie door optimalisatie van de hosting

De situatie kwam eind augustus tot een hoogtepunt. De Duitse clouddienst Hetzner GmbH stelde destijds in zijn voorwaarden duidelijk dat het tegen alle activiteiten in verband met cryptocurrencies was. Kort voor de Ethereum Merge betekende dit een verlies van 16 procent aan ETH-nodes. Vertrouwen in centraal gecontroleerde hosters is nog steeds een onopgelost dilemma voor de blockchain.

Een samenwerking tussen OVHcloud, de Europese marktleider voor hostingdiensten, en Bitfly, het bedrijf achter de ETH-pool Ethermine, pakt dit aan. Om centralisatie tegen te gaan, zorgen de twee bedrijven voor wereldwijd verspreide datacenters. Robert Jandt, Business Development Manager bij OVHcloud, legt aan BTC-ECHO uit hoe met deze verantwoordelijkheid wordt omgegaan.

"OVHcloud ondersteunt ook de gedecentraliseerde aanpak binnen ons netwerk door gebruikers de keuze te bieden tussen verschillende internationale datacenters - momenteel 33 datacenters op vier continenten." Robert Jandt, manager bedrijfsontwikkeling, OVHcloud

Concurrentie is welkom

Functionerende concurrentie is essentieel voor het bestaan van elke markt. Als het grootste marktaandeel bij één provider is gebundeld, kan deze beslissen over prijs, censuur en aanbod. Het beste voorbeeld hiervan: AWS hosting. Ongeveer 54 procent van alle Ethereum-nodes draait via de Amazon Web Service. Mocht de internetgroothandel beslissen tegen cryptocurrencies en hun inzet, dan zou er tijdelijk een drastisch verlies aan validators zijn. De gevreesde 51 procent aanslag zal dan dichterbij komen. Bitfly ziet hier een behoefte aan verbetering.

"Butta", CMO en woordvoerder bij Bitfly, bevestigt aan BTC-ECHO dat de basisvereiste voor de decentralisatie van Ethereum een evenwicht is tussen home-stakers en enterprise-operated nodes.

Zolang er sprake is van 'decentralisatie' is gezonde concurrentie tussen cloudaanbieders ook welkom omdat dit keuzevrijheid mogelijk maakt. "Butta", CMO en woordvoerder, Bitfly

Er is al een kleine speler in de algemene concurrentie in de vorm van Électricité de France (EDF), het staatsenergieconcern. Onlangs kondigde Frankrijks grootste energieleverancier aan dat hij meer dan 150 Ethereum-nodes actief exploiteert.

Weer meer decentralisatie aan de horizon?

Het plan van OVHcloud en Bitfly om "langdurige beveiliging voor node hosting" te bieden om bij te dragen aan decentralisatie is positief. Als validators echter overstappen van AWS naar OVHcloud, zal dit alleen de marktaandelen van de respectieve providers verschuiven. De "internationale datacentra" pakken tenminste het probleem van politieke censuur aan.

Of de toenemende concurrentie voor Lido of AWS zal leiden tot meer decentralisatie op het Ethereum-netwerk valt nog te bezien. Het is en blijft een blockchaintrilemma.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven