Nieuws - Werkt Alexey Pertsev voor de Russische geheime dienst?
De zaak rond de cryptomixer Tornado Cash wordt steeds complexer. Nu is ook de Russische geheime dienst (FSB) erbij betrokken.
Een miljard dollar. Dat is hoeveel geld criminelen sinds 2019 zouden hebben witgewassen via de Ethereum-mixer Tornado Cash. Althans, dat is de redenering van het Office of Foreign Assets Control (OFAC) om de technologie op de sanctielijst van de Amerikaanse regering te plaatsen. Sindsdien kan het gebruik van de dienst strafbaar zijn voor Amerikaanse burgers .
Met het de facto verbod op Tornado Cash krijgen ook de ontwikkelaars van de mixdienst te maken met repressie. Zo is er de arrestatie door de Nederlandse autoriteiten van de vermoedelijke Tornado Cash-coder Alexey Pertsev in Amsterdam.
Maar dat is niet alles. Want zoals de KYC-experts van Kharon in een onderzoeksrapport schrijven, zijn er aanwijzingen dat de mogelijke betrokkenheid van Pertsev bij Tornado Cash niet de enige reden is voor zijn arrestatie. De softwareontwikkelaar zou in het verleden indirect voor de Russische geheime dienst FSB hebben gewerkt. In een rapport, schrijven de analisten van Kharon:
''De persoon die in diverse media wordt genoemd als de ontwikkelaar van Tornado Cash is een voormalig werknemer van een Russisch bedrijf dat bestraft is wegens steun aan de Russische inlichtingendienst (FSB).''
Volgens een Medium rapport zou Pertsov gewerkt hebben voor PepperSec, Inc, het bedrijf achter Tornado Cash. Het interessante is dat Pertsov voordien werkte voor een bedrijf dat volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën dicht bij de Russische geheime dienst staat en "informatie en technologie" zou hebben gelekt naar de FSB. Het bedrijf in kwestie is Digital Security OOO. Volgens een gearchiveerde website werkte Pertsev daar in 2017 als smart contract developer.
Tot dusver zijn de aantijgingen tegen Pertsev onbevestigde berichten in de media. Het is momenteel onmogelijk te zeggen of zijn vermeende betrokkenheid bij inlichtingenzaken iets te maken heeft met zijn arrestatie. De Nederlandse financiële autoriteit FIOD geeft alleen "het verbergen van criminele geldstromen en het faciliteren van witwassen door het mengen van cryptocurrencies via de gedecentraliseerde Ethereum-mengdienst Tornado Cash" als reden voor zijn arrestatie.
Intussen ontstaat er verzet tegen het sanctioneren van de broncode. Zo heeft professor in de cryptografie Mathew Green van de John Hopkins Universiteit de software weer online gezet en blijft Tether vasthouden aan zijn gewoonte om geen tegoeden te willen bevriezen.