Nieuws - Verdachte projectontwikkelaar gearresteerd in Amsterdam

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Verdachte projectontwikkelaar gearresteerd in Amsterdam

DeFi
Arrest Tornado Cash

Een vermoedelijke ontwikkelaar van de crypto-mixdienst Tornado Cash is in Nederland gearresteerd.

De Nederlandse wetshandhavingsdienst FIOD heeft afgelopen vrijdag de arrestatie aangekondigd van een vermoedelijke ontwikkelaar van de gesanctioneerde crypto-mixdienst Tornado Cash in Amsterdam. De 29-jarige was al voorgeleid aan de magistraat. Hij wordt beschuldigd van "het verbergen van criminele geldstromen" en "het vergemakkelijken van het witwassen van geld". "Talrijke arrestaties zijn nog niet verricht," voegt het eraan toe.

Tornado Cash is een zogenaamde mengdienst. Gebruikers kunnen hun cryptocurrencies naar een pool van coins sturen. Daar worden de fondsen gemengd en willekeurig naar het walletadres gestuurd. Wat eigenlijk bedoeld was om de privacy te beschermen, wordt door cybercriminelen ook misbruikt voor het witwassen van geld.

De sanctionering van Tornado Cash door de Amerikaanse autoriteit OFAC heeft voor controverse gezorgd in de crypto wereld. De arrestatie wakkert de discussie verder aan.

Het is de vraag in hoeverre deelname aan een open source-project strafbaar kan zijn. In het algemeen zou de zaak een afschrikkend effect kunnen hebben op cryptoprojecten die zich toeleggen op de bescherming van de privacy.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven