Nieuws - WEF 2023: De belangrijkste crypto-evenementen

Mike Hesp

Door Mike Hesp

WEF 2023: De belangrijkste crypto-evenementen

Bitcoin (BTC)
Ethereum (ETH)
Wereldeconomie
WEF 2023: De belangrijkste crypto-evenementen

De elite van de crypto-industrie komt bijeen op de Crypto Summit 2023 in Zwitserland. Terwijl Cardano en Filecoin nieuwe projecten presenteren, geeft Ripple een toekomstperspectief.

Terwijl de belangrijkste vertegenwoordigers uit politiek en bedrijfsleven tijdens de World Economic Summit van 2023 op 1.600 meter boven de zeespiegel discussiëren over oorlog, de klimaatcrisis en de precaire inflatie, bieden Davos en Zürich ook een podium aan tech-bazen. Zo ook voor ontwikkelaars in de cryptowereld. Zo vindt onderweg de "langstlopende cryptoconferentie van hoge kwaliteit in Europa" plaats: de Crypto Summit. Het motto van het evenement: "Vertrouwen terugwinnen en technologie vooruithelpen".

Charles Hoskinson introduceert - Cardano presenteert nieuw project

Cardano-oprichter Charles Hoskinson opende de eerste dag van de conferentie. In zijn keynote sprak de 35-jarige over de ontwikkeling van Bitcoin en Ethereum, Layer 2 schalingsoplossingen, DeFi, Web3 en toepassingen in de banksector.

Cardano grijpt het moment aan en presenteert een nieuw project: 's werelds eerste autoprotocol op de eigen blockchain - eTukTuks in Sri Lanka. De driewielige motorvoertuigen worden aangedreven door elektriciteit. Overal op het eiland zullen overeenkomstige oplaadstations worden geïnstalleerd. De goedkope en snelle Cardano blockchain fungeert als beheerder en heeft als doel de eTukTuks zo zuinig mogelijk te maken.

Altcoin dominantie en een oranje Mercedes

Het stadje in het kanton Graubünden is dus de ontmoetingsplaats voor de elite van de crypto-industrie. Leden van Polygon, Cirlce, alsmede Meta (Facebook) en Zoom zijn allen aanwezig. Ondertussen kwam het gegevensopslagprotocol Filecoin met een knal. Samen met het Amerikaanse defensie- en technologiebedrijf Lockheed Martin werken zij aan een missie om "het interplanetaire bestandssysteem (IPFS) in de ruimte te leveren". De missie moet in 2023 plaatsvinden aan boord van de LM 400 defensiesatelliet, aldus de verklaring.

Ripple CEO Brad Garlinghouse deelde tijdens het evenement zijn visie op de juridische strijd met de SEC. De uitspraak kan in juni worden verwacht, zei hij. Een schikking is echter alleen mogelijk als Ripple's cryptocurrency XRP niet als effect wordt gereguleerd, zei Garlinghouse. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission beschuldigt Ripple al sinds december 2020 van het verkopen van ongeregistreerde effecten. Of er in de komende vijf maanden daadwerkelijk een definitief besluit wordt genomen, valt nog te bezien.

Zoals altijd steelt Bitcoin de show. Een Mercedes - in BTC oranje - geparkeerd in de sneeuw in Davos. In plaats van de iconische ster siert de Bitcoin "B" de motorkap. De woorden "in crypto we trust" staan op de wielen van de sportwagen, die versierd is met een Oekraïense nummerplaat. Michael Chobanian, oprichter van de Oekraïense cryptobeurs Kuna, heeft zich tegenover CNBC bekend gemaakt als de eigenaar van het voertuig.

World Economic Forum zonder crypto

Ondertussen heerst er in de zalen van het World Economic Forum stilte over het onderwerp crypto: in mei nog werd er in grandioze bewoordingen gesproken over Bitcoin en co. In januari van dit jaar is het tij echter gekeerd. De turbulentie van de afgelopen maanden was waarschijnlijk een reden voor de ineenstorting van het vorige eufemisme. De implosie van het ecosysteem Terra, de ondergang van Celsius en uiteindelijk het FTX-debacle hebben voor wantrouwen in de markt gezorgd. De roep om regulering wordt daarom luider. Circle CSO Dante Disparte roept het WEF op tot actie.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven