Nieuws - Wees voorzichtig met video’s over crypto

Sam Fröling

Door Sam Fröling

Wees voorzichtig met video’s over crypto

Privacy en veiligheid
Wees voorzichtig, met video’s over crypto

Als een van de grootste social media platforms heeft TikTok invloed over de hele wereld. Uit een onderzoek is nu gebleken hoeveel misleidende video's er worden gepost over cryptocurrencies.

Fear, Uncertainty, and Doubt (FUD) verspreidt zich als een lopend vuurtje over social media. Er is alweer een nieuw gerucht verspreid en de hele wereld twijfelt al over de waarheid. TikTok is hier een bron van. Elke derde video over cryptocurrencies is misleidend, blijkt uit een onderzoek van dappGambl.

Gebruikers kijken naar educatieve content, waaronder financiële tips, via de hashtag "LearnOnTikTok". In deze categorie hebben de video’s in totaal al 492 miljard views bij elkaar. Een deel daarvan: CrypTok. "Het is een groeiende niche met influencers die beweren experts te zijn. Omdat het platform populariteit beloont boven betrouwbaarheid en gereguleerde inhoud, zit TikTok vol oplichters en verkeerde informatie" laten de auteurs weten.

Disclaimer "Geen beleggingsadvies" ontbreekt

Slechts tien procent van alle onderzochte profielen geeft aan dat de video's geen beleggingsadvies zijn. Van de 594 accounts hebben er slechts 62 een zogenaamde disclaimer. De auteurs roepen op: "De disclaimer moet de kijkers duidelijk maken dat de gepresenteerde inhoud slechts de mening van de maker is. Een disclaimer moet mensen ook aanmoedigen om zelf onderzoek te doen.”

35 procent van de misleidende video's gebruikt Bitcoin om verkeerde informatie te verspreiden. Hierna volgt Ripple en staat Ethereum op de derde plaats en staan ook Dogecoin en Shiba Inu in de top tien. In totaal werden 53 verschillende cryptocurrencies genoemd in alle getagde video's. Van de 434 video's met meer dan 189 miljoen views is 37 procent misleidend, bleek uit de studie.

Methodologie

Als onderdeel van de studie bekeek het onderzoeksteam 1161 video's. Video's werden geclassificeerd als "misleidend" als ze geen disclaimer hadden. Berichten met beloftes over investeringen of rendement werden door de auteurs ook als misleidend aangemerkt.

Lees ook: Autoriteit laat 12.000 crypto-accounts blokkeren op sociale media

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven