Nieuws - Web3 – De nieuwe toekomst of een verspilling van tijd?

Door Ted Maas

Web3 – De nieuwe toekomst of een verspilling van tijd?

NFT
Web 3.0
WEB3 NFT

Is Web3 een droom die niet uit gaat komen of wordt het de toekomst van het internet? Twee recente rapporten werpen licht op de huidige staat van het crypto-internet. De conclusie? Een boodschap van hoop.

Gedecentraliseerd, open, participatief: Web3 wil het internet revolutioneren. Maar na een korte hype in 2021 is er vooral sprake van ontgoocheling. Of het nu gaat om NFT's, DAO's en Airdrops: het internet van morgen is een chaotisch mozaïek van projecten en filosofieën. Helaas gaat het vaak hand in hand met scams en oplichterij. Twee recente rapporten werpen licht op de huidige staat van Web3, en wekken hoop.

Wereldwijd groeit de nieuwsgierigheid naar Web3

Meer dan 15.000 respondenten uit 15 landen: Consensys (het bedrijf achter MetaMask) en YouGov, een toonaangevend instituut voor opinieonderzoek, publiceerden deze maandag een uitgebreid rapport over Web3, waarin ze spreken van een verschuiving van "gebruiker" naar "bouwer". De beweegredenen: een "internationaal bewustzijn van crypto en financiën" en een "sterk verlangen naar eigendom" – zowel fysiek als op het internet.

Bijna iedereen (92 procent) van de ondervraagden heeft gehoord van crypto of Web3. 37 procent gelooft in het potentieel van crypto als de toekomst van geld en 31 procent gelooft in digitale eigendomsrechten, zoals bijvoorbeeld NFT's. Bijna 70 procent vindt dat ze eigendomsrechten moeten hebben over hun content die ze op het internet hebben gecreëerd. 79 procent wil meer controle over hun gegevens. Allemaal beloften die het nieuwe internet wil waarmaken.

Web3 populairder dan ooit bij grote merken

Traditionele bedrijven blijven bullish voor Web3. Deze maandag publiceerde Coinbase, de grootste exchange in de VS, ook een groot rapport over het nieuwe internet. De boodschap: de meest succesvolle bedrijven ter wereld – de Fortune 500. Mercedes, Prada etc. zijn begonnen met Web3-initiatieven. Volgens het onderzoek is 83 procent van de Fortune 500 dat ook van plan.

Het succesmodel wordt geleverd door de sportschoenenfabrikant Nike: met zijn eigen Web3-studio en NFT-platform, Swoosh. Het heeft 186 miljoen US dollar omzet gegenereerd, meer dan bijna alle andere merken bij elkaar. Nog indrukwekkender is de betrokkenheid bij sociale media: in de afgelopen twee jaar genereerden Nike's top 3 NFT-collecties 1,5 miljard impressies - evenveel als Nike zelf. En 800.000 vermeldingen. Bijna zeven keer meer dan Nike. Web3 blijkt dus een sociaal fenomeen ondanks de kritiek van vele mensen.

Het recept van Nike's strategie: hechte communities en een divers aanbod. Gebruikers kunnen galerijen verkennen, virtuele creaties en profielen van andere leden ontdekken en hun NFT-collecties bekijken en met elkaar uitwisselen. Qua totale inkomsten zijn NFT's nog steeds goed voor minder dan 0,1 procent van de inkomsten van Nike. En betrokkenheid buiten de cryptogemeenschap is tot nu toe nauwelijks zichtbaar. Genoeg ruimte voor verbetering dus.

Te mooi om waar te zijn?

Beide rapporten zijn opgesteld in opdracht van bedrijven die er economisch belang bij hebben dat Web3 in een positief daglicht komt te staan. Daarom is voorzichtigheid geboden met betrekking tot de resultaten. Voor critici zoals journaliste Molly White is Web3 vooral een marketingtool, zonder sociaal nut: "Mensen konden het woord crypto niet meer horen, dus begonnen ze Web3 aan hen te verkopen," Zij ziet Web3 als het volgende buzzword na blockchain en AI. Een ding is zeker, het komende jaar wordt cruciaal voor de adoptie van Web3.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven