Nieuws - Wat Bitcoin kan leren van Ethereum, volgens Vitalik Buterin

Door Ted Maas

Wat Bitcoin kan leren van Ethereum, volgens Vitalik Buterin

Hoe kan Bitcoin beter worden? Uitgerekend Vitalik Buterin heeft een advies: volg Ethereum en maak Bitcoin schaalbaar.

Hoe kan Bitcoin beter worden? Uitgerekend Vitalik Buterin heeft een advies: volg Ethereum en maak Bitcoin schaalbaar.

Bitcoin en Ethereum zijn polariserend: Er zijn maximalisten met vastgeroeste waarden aan beide kanten. Maar er is ook ruimte voor wederzijdse communicatie – dat heeft Ethereum oprichter Vitalik Buterin nu persoonlijk bewezen. Hij gebruikte een Twitterspace als spreekbuis waarin hij advies gaf over hoe Bitcoin meer zou kunnen worden dan alleen een betaalnetwerk. Met name het Ordinals protocol zou de ommekeer mogelijk moeten maken.

De ruimte werd gemodereerd door de oprichters van Bitcoin Wizards, Udi Wertheimer en Eric Wall. Ze worden beschouwd als pioniers van Ordinals en zien zichzelf als een uitgesproken tegenbeweging tegen het BTC-maximalisme. Vitalik Buterin deelt deze mening: "De Ordinals blazen een cultuur van daadwerkelijk dingen doen nieuw leven in. Ik heb het gevoel dat er een echte pushback is tegen de zogenaamde laser-eye beweging."

Bitcoin: nuttiger door scaling?

Het trio ging verder op een van de grootste zwakheden van Bitcoin: trage transacties op het hoofdnetwerk. De oplossing: schalen. Volgens Vitalik zijn ontwikkelingen zoals zk rollups nodig als "Bitcoin meer moet zijn dan alleen een betaalmiddel". Als voorbeelden noemde de 29-jarige Optimism en Arbitrum - twee succesvolle Layer 2 projecten op Ethereum.

Ethereum heeft in de loop der jaren geëxperimenteerd met verschillende schaaloplossingen. Momenteel is het netwerk op weg om meer dan 100.000 transacties per seconde (TpS) mogelijk te maken. Ter vergelijking: met Bitcoin zijn slechts 7 TpS mogelijk. Er is echter al een oplossing voor de lage doorvoer van transacties. Ongeveer een miljoen transacties per seconde kunnen theoretisch via het Lightning netwerk stromen. Naast instemming vond Buterin ook kritiek op Lightning, bijvoorbeeld met betrekking tot het openen van een betaalkanaal.

Met Ordinals tegen Maximalisme?

In mei kostte een Bitcoin-transactie tijdelijk 30 Amerikaanse dollar. De reden voor het hoge netwerkgebruik: Bitcoin NFT's. In Bitcoin-Maxi kringen wordt het Ordinals protocol kritisch bekeken. Proof of Work was oorspronkelijk een systeem dat spam moest voorkomen. Nu wordt de blockchain echter "vervuild" met willekeurige datapakketjes die weinig te maken hebben met financiële transacties, zo luidt het argument.

De nieuwe trend werpt echter een fundamentele vraag op: Waar moet Bitcoin voor gebruikt worden? Alleen als betalingsnetwerk of ook voor creatieve toepassingen? Voor Vitalik Buterin vertegenwoordigen de Ordinals in ieder geval een "terugkeer naar het bouwen van cultuur". Voor de toekomst ziet hij graag een samenwerking tussen beide communities, Bitcoin en Ethereum.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven