Nieuws - Waarom staking de marktcrisis trotseert

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Waarom staking de marktcrisis trotseert

Ethereum (ETH)
Polygon (MATIC)
Solana (SOL)
Staking
DeFi
Waarom staking de marktcrisis trotseert

De cryptomarkt bevindt zich in een crisis: de prijzen stagneren, investeerders blijven met beide benen op de grond staan. Waarom staking juist nu aantrekkelijker wordt.

De cryptomarkt heeft beleggers maandenlang laten spartelen: prijzen zonder momentum, handelsvolume bevroren. Staking als investeringsmogelijkheid wordt daarentegen steeds aantrekkelijker. Niet alleen bij Ethereum, waar de hoeveelheid opgeslagen coins voortdurend toeneemt. Vooral in zwakke marktfasen lijkt token pledging zich te vestigen als passief neveninkomen. Alina Tielnova van Everstake, een van de grootste aanbieders van staking op de markt, legt aan het Duitse BTC-ECHO uit wat de voordelen zijn voor beleggers, waarom staking de onbalans op de cryptomarkt trotseert en welke trends in opkomst zijn.

Veiligheid loont

In de soms anarchistische cryptomarkt wordt staking bijna beschouwd als een stoffige investeringsmethode. Tokens worden voor een bepaalde termijn geblokkeerd en investeerders ontvangen rendement. Blockchainprotocollen die zichzelf beveiligen via de proof-of-stake procedure worden op deze manier voorzien van liquiditeit. Om precies te zijn: validators die verantwoordelijk zijn voor netwerkcontrole.

Dit heeft twee neveneffecten: De veiligheid in de netwerken neemt toe, omdat de financiële kosten van aanvallen toenemen. Investeerders krijgen ook een winstgevende investeringsmogelijkheid. Met Ethereum is het jaarlijkse rendement gemiddeld zo'n drie tot vijf procent. Afhankelijk van de lock-upperiode van toegezegde tokens en het risico - sommige aanbieders maken gebruik van hefboomwerking (leverage) bovenop het gestakete bedrag, waardoor de winsten toenemen.

Is staking momenteel de moeite waard?

Het feit dat de prijzen op dit moment nauwelijks bewegen, speelt alleen maar in het voordeel van de staking markt. Steeds meer investeerders staken hun tokens en laten de tijd voor hen werken. Blockchainprotocollen zoals Ethereum, Solana of Polygon boeken grote winsten, vooral in dit droogtejaar. Het enige nadeel: hoe meer investeerders staken, hoe lager het individuele rendement.

Everstake, een van de grootste staking providers met meer dan 600.000 gebruikers, schrijft de stijgende vraag ook toe aan het verlangen naar vertraagde cryptobeleggingen: "Bij cryptocurrencies verandert het marktsentiment regelmatig, maar staking is als een langetermijnbelegging," legt Alina Tielnova, Head of Staking, uit.

Als een "betrouwbare bron van passief inkomen" dient staking ook als een afdekking wanneer de marktvolatiliteit weer toeneemt. "Ongeacht de marktschommelingen" ontvangen beleggers "doorlopende winsten". Zelfs als de markt naar beneden blijft glijden, wat volgens Alina Tielnova gunstige kansen biedt: "In de huidige markt kunnen cryptocurrencies tegen lagere prijzen worden gekocht, hoe hoger de staking-inzet, hoe groter de winst".

Liquid staking op trend

Beleggers kunnen nu kiezen uit veel staking producten. In de regel geldt dat als het risico toeneemt, het rendement ook toeneemt. In combinatie met DeFi protocollen halen sommige aanbieders er nog een beetje meer rendement uit, bijvoorbeeld met liquid staking. Fondsen die bij "klassieke" staking voor een bepaalde tijd worden geblokkeerd en dus onbeweeglijk worden, blijven bij deze methode beschikbaar, d.w.z. "liquide". Het ingezette bedrag wordt omgezet in tokens, die op hun beurt kunnen worden gebruikt voor DeFi transacties.

Volgens Alina Tielnova wordt deze methode "dit jaar steeds belangrijker". Investeerders profiteren meestal van "meer flexibiliteit en een hoger JKP". De Liquid Staking Tokens worden uitbetaald als tegenpand door staking providers of direct gedistribueerd op beurzen. Er heeft zich een levendige secundaire markt gevormd door deposito's in kaart te brengen als tokens die automatisch staking beloningen genereren en ook beschikbaar zijn voor andere financiële toepassingen.

Maar waar licht is, is ook schaduw. Vergeleken met traditionele staking nemen investeerders hogere risico's, zegt Alina Tielnova. DeFi toepassingen op smart contracts zijn nog steeds kwetsbaar. Staking kan ook verwarrend worden en dus een probleem vormen als er belastingaangifte moet worden gedaan. Tenminste, dit jaar zijn er winsten uit staking die belast kunnen worden.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven