Nieuws - Waarom Javier Milei van weinig nut zal zijn voor Bitcoin

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Waarom Javier Milei van weinig nut zal zijn voor Bitcoin

Bitcoin (BTC)
Crypto-acceptatie
Wet en regelgeving
Waarom Javier Milei van weinig nut zal zijn voor Bitcoin

Hij is tegen abortus, wil de centrale bank afschaffen en gelooft dat klimaatverandering een "socialistische leugen" is. Javier Milei's politieke agenda is radicaal - en heeft weinig nut voor Bitcoin.

"Lang leve de vrijheid, verdomme!" Na Nayib Bukele heeft de Bitcoin-wereld een nieuwe favoriete leider. Hij komt ook uit Latijns-Amerika. Maar zijn radicale ideeën hebben weinig te maken met Bitcoin.

"Jullie linkse klootzakken, daar gaan jullie," schreeuwt de nieuwe president van Argentinië in de microfoon. "Steek je staat maar in je reet". In Javier Milei is een man tot president gekozen die er geen geheim van maakt dat hij de staat afwijst en de politieke cultuur minacht. Hij bespot, beledigt en laat zich fotograferen met kettingzagen, die symbool moeten staan voor een radicale vermindering van het staatsapparaat.

Hij noemt zichzelf een libertaire anarcho-kapitalist en maakt staatsinstellingen belachelijk. Op een video is te zien hoe de gekozen president ruim de helft van alle ministeries schrapt: Wie heeft er nog een ministerie van Toerisme nodig, een ministerie van Cultuur, laat staan een ministerie voor vrouwen, gender en diversiteit. Het zou nog mooier zijn als er staatsfondsen beschikbaar werden gesteld voor gemarginaliseerde groepen!

Heeft Argentinië iemand als Milei nodig?

Er is geen twijfel mogelijk: Javier Milei is een extremist. Is hij daarom misschien precies de man die het geteisterde land nu nodig heeft? Het is ergens ook wel begrijpelijk dat de Argentijnen iemand hebben gekozen die radicale verandering belooft. De frustratie over decennialang wanbeleid door de Peronistische staat is te groot: de inflatie is meer dan 140 procent en meer dan 40 procent van de Argentijnen leeft onder de armoedegrens.

Gezien het feit dat het Zuid-Amerikaanse land aan het begin van de 20e eeuw een van de rijkste landen ter wereld was en sindsdien in een neerwaartse spiraal zit, is consequente politieke actie nu zeker nodig. Tot nu toe hebben Argentijnse politici de groeiende ongelijkheid bestreden met steeds nieuwe herverdelingsmaatregelen - en daarmee consequent de staatskas leeggeplunderd. De sociale uitgaven stijgen onmetelijk, gefinancierd door een gigantische berg internationale schulden - niet in de laatste plaats omdat dit de inflatie in het land naar steeds nieuwe hoogten stuwt.

Javier Milei: Zijn oplossing is een slanke staat

Milei heeft een relatief eenvoudige oplossing voor dit alles: minder overheid. Hij wil de nationale munt, de peso, vervangen door de Amerikaanse dollar en de centrale bank helemaal afschaffen. Uiterlijk op dit punt zouden Bitcoiners hun oren moeten spitsen. Een fiatvaluta inruilen voor een andere fiatvaluta? Niet bepaald typerend voor Bitcoin.

Milei is ook een radicale anti-abortusactivist. Dus als de zelfbenoemde libertariër Milei het heeft over een consistent recht op zelfbeschikking, bedoelt hij duidelijk iedereen - behalve vrouwen. Zijn libertarische verheerlijking van zijn anti-abortus standpunt, die hij uitte tegenover de rechts-conservatieve presentator Tucker Carlson, is een intellectuele verdraaiing van de hoogste orde.

Milei is alleen echt libertair als het gaat om persoonlijke rechten zoals drugsgebruik en een liberale orgaanhandel.

Toch heeft Milei zich af en toe uitgesproken voor Bitcoin. Bitcoin is "de terugkeer van geld naar zijn oorspronkelijke schepper, de private sector". Dit pleidooi voor Bitcoin heeft echter nog niet geleid tot concrete wetgevingsplannen.

Het realiseren van zijn politieke plannen zal sowieso moeilijk worden voor Milei. Zijn partij "La Libertad Avanza" heeft geen meerderheid in het parlement.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven