Nieuws - Dit is de nieuwe Bitcoin-president van Argentinië

Mike Hesp

Door Mike Hesp

Dit is de nieuwe Bitcoin-president van Argentinië

Bitcoin (BTC)
Wet en regelgeving
Dit is de nieuwe Bitcoin-president van Argentinië

Javier Milei is de nieuwe president van Argentinië. Als uitgesproken vijand van het politieke establishment plant hij een radicale reorganisatie - misschien zelfs met Bitcoin.

Argentinië heeft een nieuwe president: Javier Milei. De 53-jarige won meer dan 55 procent van de stemmen voor zijn partij (La Libertad Avanza) in de tweede ronde van de verkiezingen van gisteren. Dit blijkt uit gegevens van Bloomberg.

De zelfbenoemde "anarcho-kapitalist" wil zijn land transformeren met een aantal radicale ideeën. Zo wil hij de Amerikaanse dollar invoeren als wettig betaalmiddel in Argentinië en verschillende ministeries en de centrale bank afschaffen.

Volgens Milei is die laatste een "mechanisme dat politici gebruiken om burgers te bedriegen met inflatiebelastingen". In plaats daarvan is hij voorstander van het concept van Bitcoin. De cryptocurrency maakt het mogelijk om "geld terug te geven aan de oorspronkelijke maker, de particuliere sector".

Vanwege de hoge inflatie wordt Argentinië beschouwd als een land dat bijzonder open staat voor cryptocurrencies. Het is goed mogelijk dat de nieuwe president zijn burgers meer toegang tot de markt zal geven. Of Bitcoin zelfs een nationaal erkend betaalmiddel kan worden, zoals bijvoorbeeld in El Salvador.

Voorlopig gaat alle aandacht waarschijnlijk uit naar het bestrijden van de economische crisis in Argentinië. De op één na grootste economie van Zuid-Amerika kampt met een hoge inflatie van meer dan 140 procent.

Deze permanente crisis is waarschijnlijk doorslaggevend geweest voor de verkiezing van Milei. Ongeveer 40% van de burgers leeft onder de armoedegrens. Velen geven het politieke establishment hiervoor de schuld.

Milei speelde hierop in. Hij bekritiseerde de politieke situatie met anti-systeem retoriek à la Donald Trump of Jair Bolsonaro. Politieke waarnemers categoriseren hem als een rechtse populist. Milei heeft echter nog niet de aandacht getrokken met extreemrechtse uitspraken. Hij wordt bijvoorbeeld beschouwd als voorstander van het homohuwelijk.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven